NOVO OTKRIĆE

Kako čaša vina pomaže u borbi protiv raka?

03.10.2011 u 09:38

Bionic
Reading

Ako nakon napornog dana volite popiti čašu crnog vina, znajte da vam može dodatno koristiti i štititi od raka dojke

Nova istraživanja pokazala su da supstanca u koži grožđa, resveratrol, pomaže u borbi protiv raka dojke, piše Daily Mail. Laboratorijski testovi pokazuju da ta supstanca može spriječiti razvoj bolesti tako da blokira rast i djeluje slično kao terapija hormonima.

Doktor Sebastiano Ando s talijanskog sveučilišta Calabria smatra da bi resveratrol mogao biti od velike koristi nakon što ta zloćudna bolest prestane reagirati na hormonalnu terapiju.

Osim u grožđu, ova je supstanca pronađena u borovnicama, kikirikiju i brusnici. Rak dojke najčešći je tip te kancerogene bolesti kod žena.

Resveratrol kod raka dojke blokira povezivanje estrogena s DNA stanicama u tijelu koje šire rast stanica tumora i pretvaraju ih u zloćudne. Znanstvenici su primijetili da je rast zloćudnih stanica usporen ako se u tretmanu koristi resveratrol.

Doktor i urednik časopisa The FASEB, Gerald Weissmann, upozorava da su ova otkrića značajna, ali nisu preporuka ljudima da piju više crnog vina ili samoinicijativno uzimaju resveratrol da bi se izliječili. Potrebna su još detaljnija istraživanja da bi se vidjelo koliko takva supstanca može biti korisna u borbi protiv raka.