DA PRSTE POLIŽEŠ

Kakav uskrsni jelovnik predlažu poznate Hrvatice

07.04.2012 u 08:53

Bionic
Reading

Suzy Josipović, Sanja Doležal i Sandra Bagarić podijelile su s nama prigodne uskrsne recepte koji mogu obogatiti i vaš blagdanski stol

Suzy Josipović, vlasnica modne agencije, nekadašnja manekenka, a danas i kuharica, voli obilan uskrsni doručak. Ona i njezina obitelj uživaju u uskrsnoj šunki: 'Šunka u lisnatom tijestu je također jako ukusna, a idealna za sve one koji nemaju baš puno vremena. Osobno češće pravim šunku u lisnatom, iz još jednog razloga što drugi dan je puno ukusnija.' Suzy svima koji vole jesti šunku nudi oba recepta.

Uskrsna šunka u kruhu

Za 4-5 osoba
Vrijeme pripreme: 2 sata
Vrijeme hlađenja skuhane šunke: najbolje 1 noć
Vrijeme pečenja: 1 sat i 30 minuta
Temperatura pećnice: 160-180 stupnjeva

1 kg kuhane šunke
1 luk
1 list lovora
klinčići
papar u zrnu
Tijesto:
60 dkg glatkog brašna
2 dkg svježe germe - pola kockice
1 žlica šećera
0,6 dl ulja
sol
1 jaje (žumanjak)- za premazati

Šunku stavite u hladnu vodu da stoji neko vrijeme, najbolje preko noći. Skuhajte je u toj istoj vodi i dodajte cijelu glavicu luka, lovorov list, klinčiće i papar u zrnu. Neka se i ohladi u toj vodi. Zamijesite tijesto: najprije izradite kvasac (rastopite je u malo mlake vode, dodajte žličicu šećera, soli i 2 žlice brašna te ostavite poklopljeno da odstoji 15-ak minuta). Zatim kvascu dodajte brašno, ulje i mlaku vodu te zamijesite polutvrdo rahlo tijesto koje ostavite 15 minuta na toplome. Zatim ga razvaljajte na debljinu od 1 cm. Jedan dio razvučenog tijesta ostavite za ukrase od tijesta koje možete napraviti modlicama (u obliku listova, ruža ili sl.). Šunku obavite tijestom tako da spojeni rubovi budu prema dolje, a zatim ga premažite žumanjkom i izbodite vilicom. Dodajte ukrase te sve još jedanput premažite žumanjkom. Pecite prvo poklopljenu pa otklopljenu u pećnici na 180 stupnjeva oko sat i pol. Kad izvadite šunku, pokrijte je krpom do serviranja.

Ako pečete šunku u lisnatom tijestu: odmrznite i razvaljajte lisnato tijesto. Operite i obrišite skuhanu šunku, pa odstranite kožu i masni dio. Omotajte šunku tijestom, rubove tijesta čvrsto stisnite i premažite šunku razvodnjenim žumanjkom. Od preostalog tijesta modlicama izrežite i rasporedite ukrase, pa ponovo premažite žumanjkom. Stavite na nauljeni lim i pecite u zagrijanoj pećnici oko 40 minuta da tijesto dobije lijepu koru.



Sanja Doležal
za uskrsni ručak predlaže teletinu pod pekom. Riječ je o ukusnom jelu u kojemu može uživati cijela obitelj. Jelo nije pretjerano komplicirano, pa je idealan odabir za sve one koji ne žele potrošiti cijeli dan za pripremanje hrane.

Teletina pod pekom

Sastojci (4-6 osoba)
1,5 kg teletine
1,5 kg krumpira
4-5 velikih mrkvi
2 velike glavice luka
5-6 češnjeva češnjaka
10 dkg slanine
Lovor, ružmarin
Sol, papar,
2 dl maslinovog ulja
2 dl bijelog vina
Priprema
Meso narežemo na nekoliko manjih komada. Posolimo ga i popaprimo, dodamo malo crvene paprike te ga posložimo u lim za pečenje. Povrće i krumpir poslažemo oko mesa te zalijemo uljem i bijelim vinom. Na vrh stavimo slaninu, lovor, grančicu ružmarina i češnjeve češnjaka.
Peku poklopimo, prekrijemo žarom koji smo prije pripremili te pečemo bez otkrivanja 45 minuta. Nakon 45 minuta maknemo žar, otvorimo posudu za pečenje te provjerimo kako je pečeno i po potrebi još malo zalijemo tekućinom ili okrenemo meso. Peku opet poklopimo, na poklopac stavimo žar i pepeo te pečemo još 45 minuta. Jelo serviramo u posudi u kojoj se peklo, zajedno sa svim sastojcima. Kod peke je važna količina ugljena koji pripremimo kako bismo imali dovoljno žara za cjelokupno vrijeme pečenja.

Dakako, Uskrs ne može proći ni bez slastica, a naša operna pjevačica Sandra Bagarić za desert predlaže uskrsnu tortu od lješnjaka. Iako za blagdane uglavnom bježi iz Zagreba, ipak nađe vremena za pripremu kolača. Ovaj na prvi pogled možda djeluje komplicirano, ali vrijedi svake minute utrošenog vremena.

Uskrsna šunka u kruhu


Sastojci
Za biskvit:
7 žlica brašna
6 jaja
7 žlica šećera
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
Naribana ili sastrugana čokolada (jedna šaka)

Za kremu:
2 pudinga od čokolade
6 žlica šećera
2 žumanjka
Pola litre mlijeka
10 dkg mljevenih lješnjaka
40 dkg Lino lade ili neke druge slične kreme
2 dl kiselog vrhnja
15 dkg margarina
Pola litre vrhnja za šlag

Priprema

Biskvit: Odvojiti bjelanjke i žumanjke te potom miksajte žumanjke sa šećerom i vanilijom dok smjesa ne postane pjenasta. Postupno potom dodavati brašno s praškom za pecivo.
Na kraju umiješati ribanu čokoladu (žlicom) te čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka. Nakon toga smjesu izliti u kalup za torte te peći na 180 stupnjeva oko 40 min. Neka se biskvit ohladi u kalupu, pa ga tek onda okrenite i prerežite na tri jednaka dijela.

Krema:
Izmiješajte žumanjke i šećer te dodajte prašak za puding i oko 1 dl mlijeka. Ostatak mlijeka skuhajte i kad zavre dodajte puding. Kuhajte nekoliko minuta dok se ne zgusne. Puding potom hladite uz stalno miješanje kako se ne bi stvorile grudice. U rashlađen puding mikserom umiješati Lino ladu, kiselo vrhnje i mljevene lješnjake te na kraju izrađeni margarin. Vrhnje za šlag posebno izmiksati.

Tortu treba slagati na sljedeći način:
1. biskvit (natopite ga s malo mlijeka)
2. smeđa krema
3. trećina vrhnja za šlag
4. biskvit
5. krema
6. šlag
7. biskvit
8. krema
9. šlag

Tortu na kraju možete ukrasiti po vlastitoj želji.