KULINARSKI TRIKOVI

Kada ne treba koristiti maslinovo ulje

23.01.2013 u 09:01

Bionic
Reading

Iako slovi za zdraviju varijantu te da smanjuje rizik od moždanog udara, maslinovo ulje nije uvijek najbolji izbor prilikom kuhanja

Kerri-Ann Jennings, nutricionistkinja i urednica magazina EatingWell, kaže da iako maslinovo ulje sadrži antioksidanse zdrave za srce te pomaže u snižavanju lošeg kolesterola, no nije uvijek najbolji izbor prilikom kuhanja. Izbor ulja ovisi o vrsti jela koje pripremate.

Kada koristiti maslinovo ulje?
U slučaju da pripremate umak za salatu ili pak kratko dinstate povrće, maslinovo ulje dobar je izbor. Budući da ima prepoznatljivu aromu, maslinovo ulje koristite u jelima kojima želite dodati malo okusa, poput povrća kuhanog na pari, juhi ili pak kruhu. U maslinovu ulju nalazi se više mononezasićenih masnoća nego u bilo kojem drugom ulju te je odličan izbor za jela koja su zdrava za srce.

Kada ne koristiti maslinovo ulje?
Ako pripremate jela čija termička obrada zahtijeva visoku temperaturu, nemojte koristiti maslinovo ulje. Maslinovo se ulje, za razliku od nekih drugih ulja, na nižoj temperaturi doslovce počne dimiti, i to na temperaturi između 185 i 215 Celzijevih stupnjeva. Kada maslinovo ulje zagrijete do 'točke dimljenja', blagotvorni sastojci u njemu se smanjuju, a povećava se broj potencijalno štetnih tvari.

Što koristiti umjesto maslinova ulja?
Ulje od uljane repice, s druge strane, ima višu točku zagrijavanja i ne počinje se dimiti tako brzo te je stoga dobar izbor za pripremu jela koja zahtijevaju višu termičku obradu, kao što je pirjanje ili prženje. Ovo ulje ima neutralan okus te je prepuno masnih kiselina omega-3 zdravih za srce te je idealan izbor za pečenje. Osim toga, ulje uljane repice jeftinije je od maslinova. Ulje kikirikija, koje se dobiva ekstrakcijom iz sjemenki kikirikija, ima visoku točku dimljenja pa je tako dobar izbor za pečenje. Iako nešto skuplja, ulja od avokada, makadamije i badema također su bogata mononezasićenim masnoćama te dobar izbor za svakodnevnu upotrebu.