NIJE BEZAZLENO

Kad krvna slika pokaže anemiju: Ovo je najbolji način za uzimanje željeza

17.05.2024 u 14:55

Bionic
Reading

Ako vam je krvna slika pokazala anemiju, koju je zapravo uzrokovao nedostatak željeza u vašem u organizmu, da, trebali biste uzimati dodatno željezo kako bi se vaše stanje popravilo čim prije

Željezo je esencijalni mikronutrijent koji pomaže u proizvodnji zdravih crvenih krvnih stanica. Svi oni koji spadaju u ‘sretnike’ kojima u organizmu nedostaje željeza, već znaju koje sve probleme manjak istog može uzrokovati. Iscrpljenost, gubitak daha ili blijeđa koža samo su neki od problema koji se pojavljuju, baš kao i ubrzani rad srca, glavobolje…

No, isto tako svi s tim problemom znaju i što sve može uzimanje suplemenata u obliku željeza zakomplicirati. Mučnina i zatvor, kao i bolovi u želucu samo su neki od loših nuspojava koje se pojavljuju uzimanjem željeza. Kako onda napraviti savršeni balans kojim će nuspojave biti svedene na minimum, ali i kojima će razina željeza doći na nivo da vam omogući normalno funkcioniranje u svakodnevnom životu?

Namirnice koje snižavaju visoki tlak Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević/tportal

Jasno, gubitak manje količine tjelesnih zaliha željeza kroz kožu ili tijekom menstruacije sasvim je normalno i prihvatljivo, no kada ona padne na najniže vrijednosti i dovede do anemije znajte da je krajnji trenutak da otiđete kod liječnika i zatražite pomoć.

Liječnica i kolumnistica zdravstvene rubrike za Washington Post, Trisha Pasricha, svojim pacijentima savjetuje da tablete željeza ne uzimaju svaki dan. Provedena studija, kaže, pokazala je da uzimanje dodataka svaki drugi dan može optimizirati apsorpciju željeza, ali i ublažiti nuspojave poput mučnine i zatvora.

Što sve uzrokuje niske vrijednosti željeza?

  • Trudnoća
  • Gubitak krvi (tijekom menstruacije ili iz gastrointestinalnog trakta
  • Problemi s apsorpcijom željeza
  • Prehrana slaba željezom

Koji je zapravo najbolji način za uzimanje željeza, odnosno koji je najefektivniji način? Željezo je, preporučit će vam liječnici, najbolje uzimati na prazan želudac i to sat vremena prije jela ili dva sata nakon, jer će se tako najbolje absorbirati. Uzimajte ga sa sokom od naranče, koji je bogat vitaminom C, te izbjegavajte mliječne proizvode i kavu, koji će samo dodatno smanjiti absorpciju željeza.

Ako zbog uzimanja željeza dođe do zatvora, što je učestala pojava, pokušajte i preventive radi uzeti dodatke koji će vam pomoći s tim problemom, pa makar i s ljuskicama psylliuma koje ćete konzumirati u toku dana.

Važno je napomenuti da anemija, koju uzrokuje nedostatak željeza, dolazi polako, tijekom nekoliko mjeseci, pa je ponekad i teško na vrijeme primijetiti problem. No, uz pravilnu terapiju i slušanje liječnika možete se vratiti na staro, ili barem držati sve pod kontrolom.

sve osim nogometa