NE ZABORAVITE NA VLAKNA

Još jedan razlog za integralnu tjesteninu

29.03.2013 u 10:20

Bionic
Reading

Redovnim uvrštavanjem integralne tjestenine, voća i povrća, radite veliku uslugu svom zdravlju

Prema novim istraživanjima otkrivena je još jedna dobrobit integralne tjestenine i salate - smanjuje rizik od moždanog udara

Daily Mail
piše da su znanstvenici otkrili kako ljudi koji redovito jedu više dijetalnih vlakana imaju manje šanse da će patiti od moždanog udara, s rizikom pada za oko sedam posto za svaki obrok s više vlakana.

Dobri izvori vlakana nalaze se u namirnicama s cjelovitim žitaricama, voću, povrću i orašastim plodovima. I u prijašnjim istraživanjima pokazalo se da dovoljan unos vlakana može umanjiti rizik za moždani udar te smanjiti visoki krvni tlak i loše masnoće u krvi.

U jednom danu sedam grama vlakana možete unijeti u tijelo ako pojedete jednu porciju integralne tjestenine te po dvije porcije voća i povrća.

Voditeljica studije sa sveučilišta Leeds, Diane Threapleton, kaže kako je pravilan unos vlaknaste hrane posebno važan za ljude koji imaju rizik od moždanog udara, pretili su te puše ili imaju visok krvni tlak. Znanstvenici su u tu svrhu analizirali osam studija u razdoblju od 1990. do 2012. godine.