U SARAJEVU

Jolie razgovarala sa Silajdžićem i Komšićem

21.08.2010 u 14:41

Bionic
Reading

Angelina Jolie, koja je iznenada otkazala predviđeni posjet Brijunima, otišla je u Sarajevo gdje se sastala s Harisom Silajdžićem i Željkom Komšićem

Dolazak u Sarajevo bio potpuno iznenađenje pa Angelinu Jolie nitko nije vidiosve do trenutka kada je na osobnu inicijativu stigla u zgraduPredsjedništva BiH gdje su je u odvojene posjete primili predsjedateljPredsjedništva BiH Haris Silajdžić i hrvatski član bosanskohercegovačkogdržavnog vrha Željko Komšić


U pratnji Angeline Jolie, koja je i veleposlanica dobre voljeVisokog povjereništva Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), bio je ivoditelj misije te organizacije u BiH Navad Hussain.

Silajdžić je medijima kazao da je s Jolie razgovarao o pitanjima izbjeglih osoba i povratnika.

'Predočili smo joj što smo mi mogli učiniti za te ljude izvan proračuna uz potporu prijatelja, a govorili smo i o projektu velikog obrazovnog središta u BiH. Suglasili smo se da je obrazovanje najveći mogući prioritet i dogovorili smo se da ćemo u suradnji s prijateljima nastojati ostvariti taj cilj', kazao je Silajdžić.

I iz Komšićeva ureda priopćeno je da ga je Jolie izvjestila o aktivnostima koje želi ostvariti u BiH kako bi pomogla raseljenima kao i o aktivnostima koje bi pridonijele jačanju ujedinjenja u BiH te osuvremenjavanju obrazovanja.

Jolie i Brad Pitt ove su godine u BiH posjetili nekoliko izbjegličkih centara u istočnoj Bosni.

Cilj tog posjeta bio je skrenuti pozornost na činjenicu da se tisuće prognanika i izbjeglica u BiH nisu uspjeli vratiti svojim domovima ni petnaest godina nakon što je okončan rat u toj zemlji.

Potankosti o filmskom projektu na kojemu Jolie kani raditi zasad nisu poznate no mediji nagađaju da će biti riječ o prvom filmu koji će sama režirati i čija će radnja biti vezana uz prostor bivše Jugoslavije.

Navodno je o tome neslužbeno razgovarala s predstavnicima nekih producentskih kuća iz BiH.

Jolieje iskazala poseban interes za unaprijeđenje održivog povratka u BiH te je sa Silajdžićem razgovarala o nabavci sušara, hladnjača, motokultivatora, plastenika i druge opreme za povratničke obitelji, piše portal Sarajevo-X

Složili su se da je edukacija prioritet za budućnost novih generacija Bosne i Hercegovine. Silajdžić je iznio ideju da Sarajevo i Bosna i Hercegovina postanu edukacijski centar koji će privući tisuće studenata iz cijelog svijeta.

Na kraju je Silajdžić pozvao glumicu da u listopadu ove godine bude nazočna na Međunarodnoj konferenciji o unaprijeđenju dijaloga među kulturama, koja će se održati u Sarajevu u organizaciji kuvajtske fondacije Al Babtain, a pod Silajdžićevim pokroviteljstvom.