'AMERICA UNITED'

Joe Biden prekida dugogodišnju tradiciju američkih predsjednika: Na inauguraciji će nositi odijelo Ralpha Laurena

  • Autor: I. B.
  • Zadnja izmjena 19.01.2021 12:12
  • Objavljeno 19.01.2021 u 11:51
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: CHIP SOMODEVILLA / POOL/ IP3 PRESS/MAXPPP / NEWSCOM / PROFIMEDIA

Kako je otkriveno javnosti, novi američki predsjednik Joe Biden na svečanoj inauguraciji, koja će se održati 20. siječnja, najvjerojatnije će nositi odijelo s potpisom proslavljenog američkog dizajnera Ralpha Laurena

Bidenova odluka o nošenju odijela Ralpha Laurena prilikom izricanja prisege sucu Vrhovnog suda u Washingtonu nimalo ne čudi. Ovaj proslavljeni dizajner postao je sinonim američkog stila odijevanja, a prema napisima svjetskih medija, očekuje se kako će Bidenovo odijelo biti u tamnoplavoj nijansi i da će ga nositi u kombinaciji s bijelom košuljom ili u njenoj baby blue verziji.

'Ralph Lauren je brend koji je postao modni sinonim za Ameriku na globalnoj sceni. Svjetsku prepoznatljivost stekao je svojim preppy modnim kampanjama, odjećom u znaku boja američke zastave i kreiranjem odijela za američki olimpijski tim', riječi su kustosice njujorškog Muzeja modnog instituta (FIT) Emme McClendon.

Kao i mnogo toga u američkom javnom životu, Bidenovi odabiri odijela nisu odvojeni od političkog konteksta. Ralph Lauren odgovara trezvenom raspoloženju u kojem će se održati inauguracija u Washingtonu nakon četverogodišnje vladavine Donalda Trumpa, završene nedavnim upadom njegovih pristaša u Kapitol.

Bidenov izbor odijela s potpisom Ralpha Laurena brojni tumače i kao suptilan odgovor na prethodnu Trumpovu eru.

ČETIRI GODINE U 20 SLIKA

[FOTOPRIČA] Zasjeo u Bijelu kuću, zakuhao s cijelim svijetom, prebolio koronu pa isprovocirao kaos u parlamentu: Prisjetite se dvadeset ključnih trenutaka iz mandata Donalda Trumpa

Pogledaj galeriju
20

'Zar odijelo Ralpha Laurena ne bi trebalo biti izraz podcjenjivanja, trezvene pouzdanosti, pa čak i predvidljivosti?' zapitao se Michael Zakim, autor knjige 'A History of Men's Dress in the American Republic'.

S tri godine razlike, Biden i Lauren pripadnici su takozvane 'tihe generacije'. 'To je muški oblik nepristojne skromnosti po kojemu nitko ne bi trebao biti primijećen – stvarajući naglašen kontrast Trumpovoj kliničkoj impulzivnosti i potrebi za pažnjom', riječi su Zakima.

  • +30
  • +27

Jill Biden

Izvor: EPA / Autor: Chip Somodevilla / POOL

Američki dizajner do danas je odjenuo brojne demokratske i republikanske šefove država, uključujući prvu damu Melaniju Trump, a koja je za suprugovu inauguraciju odjenula njegovu blijedoplavu haljinu. Budući da je jedan od rijetkih dizajnera koji je pristao odjenuti američku prvu damu na odlasku, hashtag #boycottralphlauren tada je postao veliki trend na Twitteru.

'Dizajn Ralpha Laurena češće se povezuje sa ženama Zapadnog krila nego s muškarcima', mišljenja je njujorška kustosica, uz Melaniju spomenuvši Hillary Clinton, koja je u bijelom odijelu Ralpha Laurena prihvatila svoju predsjedničku nominaciju na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji 2016. godine.

'Na taj način Bidenov odabir Laurena mogao bi se smatrati objedinjavajućim, odabirom američke marke koju su podržale obje političke strane', rekla je, što se također sigurno slaže s temom inauguracije - 'America United'.

  • +11
  • +8

Joe Biden

Izvor: EPA / Autor: JIM LO SCALZO

Laurenov zaštitni znak možda će nekima biti pretjeran, ali postoji sretna paralela s Bidenom, čiji se vlastiti preppy stil odijevanja nije puno promijenio od ludih 70-ih. Ipak, izbor inauguracijskog dizajnera suptilno se razlikuje od očekivanog izbora Brooks Brothersa, od prošle godine u stečaju. Četrdeset i jedan od posljednjih 45 predsjednika nosio je tu marku, uključujući Baracka Obamu i Trumpa.

'On se očito osjeća ugodno u svojoj odjeći i projicira sliku koja je istovremeno mladolika i zrela', izjavila je Djurdja Bartlett, urednica knjige 'Fashion and Politics'.

Dizajner Ralph Lauren potvrđuje poruku američke iznimnosti. 'Ideološki gledajući, Bidenov stil vizualni je dokaz amerikane u svojoj najidealiziranijoj verziji. Njegova odjeća bez napora podsjeća Amerikance i svijet na vremena u kojima je Amerika bez napora bila sjajna', mišljenja je Bartlett.