EMOCIONALNI VENTIL

Jeste li 'trošiholičarka' ili 'štedoreksičarka'?

12.12.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Milijuni žena zatočeni su u lošem odnosu, ali ne u odnosu s toksičnim muškarcem, nego s novcem. U odnosu ženskog spola i financija, riječ je o duboko usađenim emocijama i tome koliko, zapravo, žene vjeruju da vrijede

'Ovo je dokaz da je svijet na krivo nasađen: muškarci vole žene, žene vole djecu, a djeca vole hrčke.' Vjerojatno ste čuli taj štos. No, može i ovako: muškarci vole žene, a žene vole torbice.

Milijuni žena vole torbice. Zapravo, više vole kupovanje torbica. Kupovanje bilo čega. Kupovanje sa strašću koju muški primjerci vrste smatraju neshvatljivom.

Sve su ovo stare istine i teško im je naći nove, nepoznate momente. Nije ni ovo posve novo, ali je odnedavna znanstveno utemeljeno: žene koriste kupovanje kao emocionalni ventil.  Nova studija koju je provela profesorica Karen Pine, autorica knjiga o ženama i novcu, ukazuje da osam od deset žena priznaje da se, kada su očajne, prepuštaju neumjerenom kupovanju. Ili napadom na trgovine kompenziraju neki drugi životni problem, prenosi Daily Mail

S druge strane, postoje i one druge žene: štedljive i šparne. Zbrajaju svaku kunu. I u tome pretjeruju jednako koliko i one prve u kupovanju. To je svakako bolje negoli spiskati svu obiteljsku ušteđevinu – ali i dalje skriva duboko nesređeni odnos prema novcu.

'Žene imaju kompleksniji emocionalniji odnos prema novcu', iznosi profesorica Pine, 'mnogo kompleksniji od muškaraca: brižnije su, ali često im novac donosi i strah i glavobolje'.

Odnos prema novcu treba osloboditi svih tih utega, a to će nam uspjeti ako se usredotočimo na četiri uporišta: iluzije, strah, fokus i sloboda.

Kupovanje skupih iluzija
Nerealne šopingholičarke troše novac koji nemaju na stvari koje im nisu nužne. Fenomenalne Louboutinove cipele s crvenim potplatima… i tako njihov bankovni konto brzo ode u boju potplata. Sad je prilika, sad su na sniženju, tješi se zanesena fantazistica, u žaru kupovanja potpuno zanemarujući da će kredit jednom netko morati vratiti.
Za sve to naša žena u oblacima malo mari, njoj je jedino bitno da kupi bolje, ljepše i modernije, ona se natječe, što je svakako najnegativnija svrha za koju vam novac može služiti. Pogotovo ako ga nemate, nego se kreditirate. A luksuz na kredit je zapravo život u iluzijama.

Nerealne šopingholičarke troše novac koji nemaju na stvari koje im nisu nužne
Oslobodite se straha
Strah je moćna sila u ženskom odnosu prema financijama.

Financijski strahovi gnijezde se u životima šparnih žena. Ove se dive štedljivosti boje da će im se i zbog najmanjeg luksuza i ugoda financije oteti kontroli, pa odbijaju ući i u najmanji rizik, iako ih njihova anksioznost sprečava ih najbolje iskoriste svoj novac. Štednjom nećete osigurati financijsku budućnost, jer su kamate preniski, objašnjavaju ekonomisti. Dugoročno bi žene trebale razmisliti o nekoj drugoj vrsti ulaganja koja ne uključuju veliki rizik, ali i daje veće šanse za oplemenjivanje uloženog. Žene imaju manje povjerenja u vlastitu financijsku stručnost nego muškarci, ali pobijede li strah, često bolje investiraju', kaže Emily Haisley, analitičarka ponašanja klijenata u Barclays banci.

Fokusirajte se
Svi imamo prijateljicu koja izgleda kao da nikada neće ostati švorc. To ne dolazi slučajno, nego zato jer se ona usredotočila na svoje financijske prioritete. 'Fokus je ključan želite li koristiti svoj novac kako biste zadovoljili svoje potrebe na duge staze', kaže profesorica Pine. 'Mnogi od nas žive samo za danas i usmjereni su samo na ovaj vikend, a ne dane za 30 godina.'

Osvojite financijsku slobodu
Financijska sloboda ne znači da će vam novac padati s neba, nego je istinsko rješavanje negativnih emocija kako biste mogli slobodno donositi odluke koje obogaćuju vaš život.

'Sloboda donosi moć. Pretvara žene, od žrtava koje dopuštaju da novci njima manipuliraju, u osobe koje kontroliraju financije', kaže Pine. Krajnji je cilj upravljati svojim novcem tako da si možete priuštiti život kakav zaista želite. Jedno je istraživanje utvrdilo da su upravo muškarci, a ne žene, oni koji će neočekivano potrošiti svoje novce na neku ugodu. Žene su sklonije štedjeti ili sredstva iskoristiti da bi isplatile dug. Nemojte promatrati svoje financije izolirano, nego mislite na cijeli život.

Financijska sloboda znači koristiti novac u skladu s vašim vrijednostima.  Muškarci vjeruju da su oni vrijedni tog novca. Žene, upravo suprotno, vjeruju da ga nisu vrijedne, zaključuje Daily Mail.