ČISTOĆA JE POLA ZDRAVLJA

Jeste li sigurni da vam mačka nema gliste?

27.10.2015 u 13:50

Bionic
Reading

Problem endoparazita čest je kod vlasnika mačke, pogotovo ako ste svoju ljubimicu pronašli na ulici. U nastavku teksta donosimo vam sve što trebate znati o ovom problemu te kako se najbolje riješiti glista

Naši prijatelji s Mačkarice navode da kad bismo radili osnovnu podjelu parazita mogli bismo ih podijeliti na dvije skupine - ekto i endoparazite. Ektoparaziti parazitiraju na koži naših ljubimaca dok endoparaziti parazitiraju u probavnom sustavu kao i drugim organskim sustavima.

Endoparaziti su paraziti koji parazitiraju u probavnom sustavu, plućima ili srcu. Najčešći endoparaziti mačke su gliste i trakavice. Oni se mogu nastaniti u mačićima još tijekom boravka u majčinoj utrobi, no i nešto kasnije preko majčina mlijeka.

Mačići invadirani glistama i trakavicama su slabi, lošeg općeg stanja, slabo napreduju, kašlju jer zbog migracija glista preko pluća nastaje oštećenje sluznice crijeva što dovodi do proljevastih stolica. Ako je invazija jaka, primijetit ćete da mačić ima napuhan trbuh, loptasta oblika. Uslijed jake invazije kašalj će biti čest, a može doći i do povraćanja - pri čemu ćete moći primijetiti gliste u povraćenom sadržaju.

Gliste i trakavice hrane se mineralima, vitaminima, hranjivim tvarima i tako uništavaju organizam domaćina, a to kod mladih ili bolesnih životinja može dovesti do uginuća.

Najpoznatiji askaridi (gliste) su - Toxocara cati i Toxocara leonina. Odrasli paraziti dugi su između pet do 10 centimetara i bijele su boje. Ženka ovih parazita ispušta jajašca koja se pak izmetom šire okolinom. Kad mačka proguta jajašce, ono dolazi u crijeva gdje nastavlja svoj daljnji razvoj. Jajašca pak prerastaju u ličinke koje oštećuju sluznicu crijeva te na taj način prolaze dalje kroz trbušnu šupljinu do jetre, a zatim krvotokom putuju do pluća gdje ulaze u alveole, bronhe,dušnik te na kraju u ždrijelo gdje ponovnim gutanjem dospijevaju u probavni sustav, u kojem završavaju svoj spolni razvoj i postaju odrasle jedinke.

Više detalja o ovom problemu te načinima kako se riješiti glista možete pročitati preko ove poveznice