TOKSIČNE OSOBE

Jeste li i vi žrtva emocionalnog vampira?

12.02.2017 u 09:07

Bionic
Reading

Vjerojatno je svatko od nas nekad naletio na osobu u čijem se društvu osjećamo kao da nam je netko isisao svu energiju. Ukoliko se nakon druženja s nekom osobom osjećate loše, bezvoljno i depresivno, vi ste a da toga možda niste ni svjesni - žrtva emocionalnog vampirizma. Naša poznata psihologinja Ljubica Uvodić Vranić savjetuje kako stati na kraj emocionalnom vampirizmu

U stručnoj literaturi ih definiraju kao opasne osobe čije riječi i djela u nama izazivaju negativne emocije, tjeskobu, glavobolje, a mogu nam čak i slomiti srce. To su negativni ljudi, opsesivno-kompulzivni i opterećeni sami sobom. Vole komentirati, tračati, i zaduženi su za to da nam pokvare raspoloženje.

Riječ je o osobama nesposobnima razumjeti osjećanja drugih. Oni od drugih traže velike izraze ljubavi i odanosti, ali nisu sposobni ponuditi isto drugima.

Kako se oduprijeti emocionalnom vampirizmu:

  • Zadržite pozitivnu energiju
  • Postavite jasnu granicu
  • Otvoreno se suprostavite i naučite reći ne
  • Distancirajte se

Emocionalni vampiri vrebaju svakoga, no osobito su im privlačne osobe koje su dobre, ne vole sukobe i ne znaju se zauzeti za sebe. Psihologinja Ljubica Uvodić Vranić koja je nedavno objavila knjigu 'Devet vježbi opuštanja na kauču', kaže kako su emocionalni vampiri u stanju svoju rodbinu, prijatelje pa čak i (slučajne) poznanike pretvoriti u svoje žrtve. 'Uvijek imaju neke poteškoće s kojima opterećuju druge ljude tražeći od njih da ih angažirano slušaju, suosjećaju s njima, žale ih i razumiju. Nakon što su odradili 'besplatnu seansu' odlaze bez da pitaju svoga sugovornika kako je on i bez da ponude svoje rame za plakanje zauzvrat. Lako ih je prepoznati. Ponavljaju stare greške imaju uvijek slični obrazac ponašanja. Čim istresu svoj jad kažu da im se žuri. Odlaze vidno bolje raspoloženi. Pa kako i ne bi kad su rasteretili svoju dušu?! A do drugih im ionako nije stalo', objasnila nam je Uvodić Vranić. 

'Neki probaju, opeku se, shvate i nauče lekciju pa izbjegavaju vampire ili ih spretno prekinu. Neki se pak naviknu da budu davatelji krvi pa čak iz te uloge žrtve izvlače neki svoj imidž i smisao', rekla je.

Kako znati da ste žrtva emocionalnog vampirizma:

  • Osjećate se loše nakon druženja s tom osobom
  • Imate osjećaj kao da vam je netko isisao energiju
  • Negativni ste i depresivni
  • Boli vas glava, spava vam se i loše ste raspoloženi.

A koje su osobe nezanimljive emocionalnim vampirima? 'Odlučne, samouvjerene koje izvlače svoju važnost iz svojih postignuća, a ne iz 'neplaćene terapije', otkrila je. Psihologinja Ljubica Uvodić Vranić je otkrila i nekoliko strategija kako se oduprijeti emocionalnim vampirima. 'Možete ih odabrati jednu od ovih stvari: zaobilaziti ih u širokom luku, ponuditi vizitku nekog stručnjaka koji će to bolje odslušati ili otvoreno i odlučno se suprotstaviti i npr. reći: 'Možemo ići zajedno u kino ili u šetnju, ali ovi razgovori me zamaraju, a ne znam na pravi način pomoći'. Ili možemo odučno i brzo mijenjati temu, ili prekinuti i reći: 'Poslije ćeš ti, sad slušaj što se meni dogodilo'. Zanimalo nas je i kakve mogu biti posljedice emocionalnog vampirizma. 'Vampiru ide sve bolje, a žrtva gubi volju za druženjem čak i kad to druženje nije sisanje krvi', objašnjava psihologinja.