SPOJ DVAJU SVJETOVA

Jeste li čuli za skandifornijski stil uređenja? Posljednjih mjeseci vlada domovima svjetskih ljubitelja interijera

10.03.2021 u 21:00

Bionic
Reading

Zaljubljenici u dizajn interijera godinama ne kriju naklonost prema stilu uređenja specifičnom za skandinavske zemlje, a posljednjih mjeseci svjedoci smo velike popularnosti trenda koji kombinira skandinavski i kalifornijski stil uređenja

Takozvani skandifornijski stil uređenja svakim danom ima sve veći broj poklonika u svijetu ljubitelja interijera. U prvom redu riječ je o spoju hladne skandinavske elegancije i ležernog boho izgleda specifičnog za kalifornijske domove.

Kako skandifornijski stil funkcionira u praksi

Bijeli zidovi i komadi od svjetlog drva

Sve počinje s čistom, u najboljem slučaju bijelom pozadinom. Ljubitelji skandifornijskog šika oslanjaju se na neutralne i svijetle boje zidova bez puno detalja na istima poput zidnih ukrasa i slika. Komadi namještaja i podovi u većini slučajeva izrađeni su od svijetlog drveta ili tikovine. Ovdje nema potrebe za štednjom, jer pogledom na fotografije ljubitelja interijera na Pinterestu ili Instagramu otkrivaju da su zidovi obloženi drvetom ili ugradbeni ormari opet vrlo popularni. U odnosu na primjere iz 50-ih, zidne obloge i ugradbeni ormari danas izgledaju vrlo urbano u kombinaciji s čistim ukrasnim elementima, a tople nijanse poput crvene boje hrđe ili senfa upotpunjuju cjelokupnu sliku i oponašaju kalifornijsko sunce.

Čiste linije

Kako bi kalifornijski, boho stil u životnom prostoru bio kompatibilan skandinavskom, potrebno je pažljivo odabrati komade namještaja i dekorativne elemente. Previše stvari kalifornijskog stila u prostoru mogu rezultirati neurednim izgledom i manje se uklopiti u nordijsku shemu dizajna. Zato se ljubitelji skandifornijskog izgleda interijera oslanjaju na jasne, ravne linije i minimalističke dekoracije, a nerijetko se služe zrcalima koja reflektiraju svjetlost i samim time bolje osvjetljavaju prostor.

Džungla u dnevnom boravku

Za vrhunski skandifornijski šik, u svoj dom unosimo prirodu. Posebno velike biljke, poput stabala smokava i maslina ili palmi banane, stvaraju sunčani, kalifornijski duh u životnom prostoru. Općenito, bolje je koristiti nekoliko velikih sobnih biljaka pri uređenju doma u skandifornijskom stilu.

Prirodni materijali

'Neka bude prirodno i jednostavno' glasio bi moto skandifornijskog stila uređenja. Prirodni materijali poput jute, lana ili ratana posebno se kombiniraju s dizajnom interijera. Pobuđuju asocijacije s pomorstvom i morem, što je u potpunosti u skladu s kalifornijskim načinom života.