TERAPIJA KUPNJOM

Jesmo li nakon šopinga doista sretniji?

27.01.2014 u 12:10

Bionic
Reading

Tužni ste? Krenite u šoping! Barem tako savjetuju znanstvenici te kažu kako kupovanje ljude čini sretnijima, daje osjećaj kontrole te pojačava motivaciju

Novo istraživanje pokazalo je kako je terapija šopingom daleko od površne i prazne. Znanstvenici tvrde kako je upravo kupovanje učinkovit način 'smanjivanja tuge', prenosi Daily Mail. Odlazak u šoping čak daje i osjećaj veće kontrole stvari koje nas okružuju.

Znanstvenici sa Sveučilišta Michigan tvrde kako 'terapija šopingom' pomaže ljudima da prevladaju osjećaj melankolije. Studija tijekom koje su provedena tri pokusa u cilju je imala istražiti vraća li šoping ljudima osjećaj kontrole u trenutku kada se bore s osjećajem tuge. U konačnici su znanstvenici otkrili kako je kupnja nečega i 40 puta učinkovitije u vraćanju osjećaja kontrole te da su ljudi koji su si nešto kupili tri puta sretniji od onih koji su samo gledali izloge trgovina, no nisu ništa kupovali.

Prethodne studije pokazale su kako kupci uživaju u pozitivnom osjećaju razmišljajući o stvarima koje su si kupili, a kada je ta kupnja bila motivirana željom da se popravi raspoloženje. A ispitanici su u većini slučajeva rjeđe osjećali tugu tijekom kupovanja.

'Naša istraživanja pokazuju kako kupovanje pomaže u vraćanju osjećaja kontrole nad vlastitim okruženjem te smanjuje tugu. 'Terapija šopingom', kupovanje motivirano turobnim osjećajima, često se smatra neučinkovitom, nedjelotvornom i tamnom stranom ponašanja potrošača, no mi smo dokazali kako se ta 'terapija' pretjerano gleda u tamnom svjetlu te da šoping itekako može biti učinkovit način smanjenja tuge', stoji u tekstu istraživanja.