BEZ PUNO ULAGANJA

Jeftino i efektno preuredite dom

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Prepuni ste energije i želje za preuređenjem doma uz jednostavne i jeftine zahvate te velike konačne efekte? Promjene su uvijek dobro došle, a pogotovo kada osvježavaju dom ili poboljšavaju njegovu funkcionalnost

Budući da vrijeme najčešće provodite u dnevnom boravku, zašto ga ne biste učinili dinamičnijim i zanimljivijim? Odlučite se za smjelu boju zida iza TV uređaja ili nekog drugog koji dominira u prostoru. Da biste ga učinili još neobičnijim, poigrajte se horizontalnim prugama koje ćete sami izvesti. Novi izgled zida izmijenit će ugođaj cijelog dnevnog boravka.

Ako ste skloniji ozbiljnijim i elegantnijim rješenjima, odlučite se za zidne tapete ili naljepnice. Nastojte odabrati uzorak i boju tapeta koja će biti u određenom kontrastu s namještajem da bi se međusobno isticali u prostornoj projekciji. Ako odaberete tapete s krupnijim uzorkom, odlučite se za diskretniji kolorit, pogotovo ako tapete postavljate na veliki zid.

Ako pak posjedujete drage komade namještaja, kojih se ne želite riješiti, ali su vam postali nezanimljivi, jednostavno ćete ih transformirati u nove i osvježavajuće na način da ih prelakirate ili oslikate. Lakirajte neobičnim bojama poput srebrne, zlatne ili brončane te ih postavite na izražajno mjesto u prostoru. Svojom novom bojom ili slikom na sebi, doimat će se poput sasvim novog elementa namještaja.

Na sličan način možete pretvoriti staru fotelju, sofu ili dvosjed u atraktivan komad. Pretapecirajte ih u željenu tkaninu, koja će se uklopiti s postojećim bojama i uzorcima ili će biti potpuni kontrast u odnosu na njih. U svakom slučaju, ovakav prostorni element će privući pažnju.

interijernet.hr

interijernet.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Kuhinju učinite drukčijom uz pomoć dekorativnih tkanina. Kombinirajte uzorke i boje zastora na prozoru, stolnjaka na stolu, jastučića na stolicama i presvlaka na klupi. Dekorativne tkanine prilagodite stilu uređenja kuhinje ili učinite kontrastne efekte. Ukupan doživljaj prostora će formirati i podne prostirke koje možete postaviti dekorativno na određene dijelove kuhinjskog poda. Jednostavne, ali efektne promjene u kuhinji postići ćete i zamjenom fronti na način da zadržite korpuse i tako si smanjite troškove.

Veliku kuhinju ćete osvježiti postavljanjem fototapete na istaknuto mjesto. Boje na tapeti mogu postati motiv novog kolorita, koji će se pojaviti u kuhinji kroz detalje – dekorativne ili funkcionalne. Makro prikazi voća, povrća ili hrane će se odlično uklopiti u ambijent.

Naglasak u bilo kojem dijelu doma možete učiniti spuštanjem određenog dijela stropa koji ćete obogatiti efektnom rasvjetom ili naglašenom bojom. S obzirom na to da strop zauzima veliku površinu, zahvati na njemu neće proći nezapaženo. Prostor će dobiti novu dimenziju u doživljaju visine, načinu rasvjete i ukupnom dojmu.

interijernet.hr

interijernet.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Spavaću sobu transformirajte posteljinom, prekrivačima za krevete te lampama i rasvjetnim tijelima. Egzotičan ugođaj postići ćete vrlo jednostavno kroz boje, materijale i dizajn lampi. Miris eteričnog ulja ili štapića ili svijeća upotpunit će ukupan dojam.

Dječju sobu osvježite novom bojom zida i posteljinom za krevete. Odaberite vedre i tople boje koje pripadaju ovakvom prostoru predviđenom za igru i učenje mališana. Odabir boja prepustite vlasnicima sobe, jer je najvažnije da se oni u njoj dobro osjećaju.

Novi ugođaj doma upotpunite različitim detaljima koji će mu dati završni šarm. Svijećnjaci s ukrasnim mirisnim svijećama mogu svoje mjesto naći posvuda, a u večernjim satima će stvoriti poseban, intiman, opuštajući ugođaj. Uz svijeće, svoje mjesto u svakom dijelu doma mogu naći dekorativni jastučići različitih veličina i boja. Stavite ih posvuda – na garniture za sjedenje ili klupu, krevete, podove za ugodno opuštanje na tepihu... Pretvorite dom u prostor za opuštanje, a za efektne promjene nisu potrebna velika ulaganja, a osobito kada većinu stvari možete napraviti sami ili imate podršku susjeda i prijatelja.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović i mr. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi