OPASNOST ZA ZDRAVLJE

Jedete li i vi previše šećera?

13.12.2013 u 09:59

Bionic
Reading

Preporučena doza šećera ne bi trebala preći više od 10 posto dnevnog unosa kalorija, mada neki nutricionisti preporučuju i manje

Koliko je 10 posto?
Ako na dan unosite 2000 kalorija, 10 posto bi bilo 40 grama ili otprlike 11 žlićica šećera. Na žalost većina ljudi unosi 30 do 40 čajnih žličica šećera. Većina šećera ulazi u organizam putem ostalih namirnica koje pojedemo tijekom dana. Sama limenka gaziranog soka može sadržavati 10 čajnih žlica šećera!

Na temelju desetljeća brojnih istraživanja bijelog šećera došlo se do zaključka kako je sposoban prouzročiti pravu ovisnost, sličnog nivoa kao nikotin, alkohol ili kava. Ako se učestalo konzumiraju velike količine šećera, gušterača je naviknuta lučiti velike količine inzulina. Tako se stvara kemijska ovisnost u tijelu koje traži sve veće i veće količine šećera ne bi li održalo novonastalu umjetnu ravnotežu. Tada osoba postaje nervozna i traži nešto slatko za pojesti.

Umjerena konzumacija šećera
Prirodni šećer, koji daje sladak okus voću, nekom povrću i mlijeku, savršeno je zdrav. Važno je da se ne predoziramo šećerom koji se dodaje tijekom pripreme hrane i pića. Nije potrebno izbjegavati čokoladu i kolače, uživajte ali i planirajte koliko ćete pojesti.

Ostale detalje možete pročitati ovdje.