NAKON FORDA

Jaguar i Land Rover rasturaju pod Indijcima

02.10.2013 u 11:13

Bionic
Reading

Korejski Hyundai i KIA često se spominju kao proizvođači koji najbolje kormilare svjetskom krizom, dok su Jaguar i Land Rover pomalo nepravedno zanemareni

Financijski izvještaji britanskog dua pak pokazuje sasvim drugačiju priču. Otkako je 2009. indijska TATA preuzela Jaguar i Land Rover kompanije poznate kao teški gubitaši u Fordovom portfelju gotovo preko noći su pretvorene u koke koje nesu zlatna jaja.

Prvu godinu TATA-inog vlasništva JLR je ostvario prihod od 6,53 milijardi funti. Tri godine kasnije financijsku godinu Britanci su završili sa 15,78 milijardi funti prihoda, što je rast od čak 140 posto. Pritom su donedavni gubitaši ostvarili dobit od čak 349 milijuna funti prije oporezivanja.

Ipak, umjesto izvlačenja dobiti, koja je za prošlu financijsku godinu iznosila 1,2 milijarde funti, Indijci su se okrenuli investicijama pa tako u iduće dvije godine planiraju uložiti po pet milijardi funti kako bi povećali kapacitete i smanjili troškove.

Cilj je s 357.000 prodanih automobila doći do 750.000, a Indijci ga planiraju ostvariti novom linijom Land Rover Discoverya 5, koji će biti nasljednik Freelandera, novim pogonima za izradu četverocilindričnih motora 'Hotfire' čime će JLR prekinuti tradiciju posuđivanja pogonskih jedinica od drugih proizvođača, te novim aluminijskim platformama za Jagaurovu kompaktnu limuzinu i SUV.

Mi im želimo puno sreće.