Štetan otpad

Izlijevanje vrućeg ulja nakon prženja u sudoper možda izgleda praktično, ali evo zašto je to loša ideja

03.03.2020 u 22:02

Bionic
Reading

Ulje ili mast koji ostanu u tavici nakon prženja i pohanja mesa, ili samo pečenja jaja na oko, često završe u odvodu sudopera, ali ovo praktično rješenje koje vam ruke čuva od zamašćivanja može imati daleko gore posljedice

Rastopljena mast, maslac ili ulje u tekućem su stanju pa zašto se mučiti i sakupljati ih u spremnike kad mogu s ostalim tekućinama proteći odvodom? Zato što se to tekuće stanje kod masti, maslaca i ponekih ulja mijena ubrzo nakon što prođu kroz rupice na vašem sudoperu. Posljedice u boljem slučaju mogu biti smrad koji se širi vašom kuhinjom, a u gorem slučaju i otpadna voda i ostale tekućine koje završavaju u sudoperu koje se zbog začepljenja cijevi šire vašom kuhinjom.

Većina vrućih ulja ne zadržava tekući oblik nakon hlađenja

Brojne masnoće koje koristimo kod prženja hrane, poput maslaca, kokosovog ulja, masnoće od pržene slanine u tekućem su stanju na povišenim temperaturama, ali već na sobnoj temperaturi mogu prijeći u čvrsto stanje.

Kad vruću mast izlijete u sudoper ona će otjecati jer je još uvijek u tekućem stanju, ali kad se hlađenjem počne stvrdnjavati, zalijepit će se za stjenke odvodnih cijevi. Međutim, stjenke cijevi neće oblagati samo masnoća, nego i sve sitne čestice hrane i svega što je ispiranjem završilo u odvodu vašeg sudopera, a najčešće se sve to nakuplja u sifonu ispod samog sudopera.

Sve što je teže od vode, objašnjava za Huffington Post iskusni vodoinstalater, uglavnom ostaje zaglavljeno u sifonu. Ubrzo će te zaostale masnoće i komadići hrane uzrokovati neugodne mirise koji se šire iz odvoda, a s vremenom mogu dovesti i do potpunog začepljenja.

Trajno tekuća jestiva ulja također su štetna za odvodne cijevi

Ulja poput maslinovog ili ulja uljane repice možda se ne stvrdnjavaju na sobnoj temperaturi, no vodoinstalateri savjetuju da ni njih ne izlijevate u sudoper. Ulja su hidrofobna, što znači da se ne miješaju lako s vodom, pa umjesto da s njom otječu vodovodom, oblažu cijevi vašeg odvoda.

Dok prolaze cijevima odvoda, ta ulja će se spajati s komadićima hrane, preostalim masnoćama iz hrane, dlakama i svim drugim otpacima koji završe u odvodu. Čep koji se negdje stvori može vratiti vodu iz odvoda natrag u vaše cijevi.

Protjerivanje ulja vrućom vodom i sapunicom za pranje suđa ne pomaže

Stariji i mudriji od nas imaju rješenje za svakojake probleme pa možda i sami koristite 'provjerenu tehniku' - izlijevanja vruće vode sa sapunicom za pranje suđa u sudoper nakon što ste u njega izlili ulje. Ovaj će trik donekle pomoći masnoći da putuje kroz cijevi prije nego se ohladi i stvrdne, ali ideja nije tako učinkovita kao što mislite.

Prije svega, sve što je teže od vode uglavnom ostaje zaglavljeno u sifonu ispod sudopera, a ovo je čak i povoljnija varijanta jer je taj sifon relativno dostupan i lagan za čišćenje i ispiranje.

Ako ulje i masnoće u sudoper i ne izlijevate često, oni se svaki put lijepe i stvaraju sve deblji sloj unutar cijevi, odnosno sve veću i čvršću masu, ovisno o tome koje masnoće koristite. Nema te vruće vode i deterdženta za suđe koji su dovoljno učinkoviti u sprečavanju lijepljenja novog izlivenog ulja ili masti koji se stvrdnjavaju već na sobnoj temperaturi. Ne treba zaboraviti i sve one komadiće hrane i drugih otpadaka koji se na to lijepe.

Što dalje ulje ili mast otputuju kroz odvod, to je rješavanje problema kompliciranije i skuplje.

Na udaru mogu biti i lokalni kanalizacijski sustavi

Kad ulje ili mast uspiju prodrijeti do kanalizacijskog voda, u otpadnoj vodi, koja sadrži visoko koncentrirane kemikalije te ulja i masti iz drugih kućanstava, vezuju se međusobno zbog masne baze. S njima se vežu i komadići hrane i svi proizvodi koji nisu ni smjeli završiti u odvodnim cijevima, poput vlažnih maramica, a gomilanjem i lijepljenjem tih naslaga na zidovima kanalizacije nastaju tzv. 'fatbergovi', koji mogu narasti u goleme mase krutog otpada koji blokiraju protok otpadnih voda i uzrokuju izlijevanja kanalizacije.

U londonskoj kanalizaciji je 2017, pronađen 'fatberg' težak kao 11 'double decker' autobusa i dužine dva nogometna igrališta. Za njegovo uklanjanje s vodom pod vrlo velikim pritiskom trebalo je tri tjedna. Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Pravilno zbrinjavanje jestivih ulja i masti

Restorani imaju zakonsku obavezu prikupljati otpadno jestivo ulje, a iako domaćinstva takvu obavezu nemaju, mogu prikupljati otpadno jestivo ulje i predati ga u reciklažna dvorišta.

Kad se ulje i mast dovoljno ohlade, a da su još uvijek tekuća, izlijte ih i sastružite u staru plastičnu bocu ili čvršću vrećicu sa zatvaračem. U spremnik možete dodavati različita otpadna jestiva ulja, a kad se napuni predajte ga u reciklažno dvorište. Otpadna ulja iz kuhinje mogu se rafinirati u biogorivo pa provjerite postoji li u vašoj blizini tvrtka koja se bavi prikupljanjem te 'sirovine'.

Što napraviti ako vam je mast ili ulje slučajno iscurilo u odvod sudopera?

Kad se to dogodi, odvod odmah isperite loncem kipuće vode, a potom u njega uspite sodu bikarbonu i zalijte alkoholnim octom. Prvo u odvod isipajte šalicu sode bikarbone, a potom izlijte mješavinu od jedne šalice vod i jedne šalice octa. Začepite odvod pet do deset minuta, a zatim u njega izlijte još jedan lonac kipuće vode.

'Snaga mjehura koji nastaju reakcijom sode i octa pomažu olabaviti prljavštinu s cijevi, a kipuća voda pojačava pritisak odvodeći neželjenu mast niz odvod', objašnjava vodoinstalater i podsjeća da nastojite izbjegavati ove 'slučajnosti'.