Implantologija

Izgubili ste zub? Ne plašite se, još uvijek možete imati savršeni filmski osmijeh

28.09.2017 u 11:31

Bionic
Reading

Dentalna medicina grana je koja je potpuno napredovala. Uz dobro vodstvo i pravilno održavanje usne šupljine, u samo jednom danu možete vratiti sve zube, samopouzdanje i širok osmijeh

Kad uslijed neke pretrpljene traume, parodontne bolesti ili uznapredovalog karijesa osoba na koncu ostane bez zuba, ovaj gubitak počne utjecati na cjelokupnu kvalitetu življenja te osobe. Osim problema sa žvakanjem i bolova koji se javljaju nakon toga, ove osobe (posebno ako se radi o gubitku prednjih zuba) susreću se s nizom emocionalnih problema. Naravno, sve ovo su scenariji koji se mogu dogoditi ako osoba izgubi zub i odluči nastaviti živjeti s tim gubitkom. No, to ne znači da je gubitak zuba (jednog ili više njih) trajno stanje koje se ne može ispraviti. Dapače, rješenja ima u izobilju – od zubnih proteza i mostova do, u zadnje vrijeme najpopularnijih i najpouzdanijih, implantata. 

Što treba znati o dentalnim implantatima? 

Zubni implantati predstavljaju savršenu kopiju korijena vašeg prirodnog zuba na koji se kasnije nadodaje „krunica zuba“. Vijci od titana i njegovih legura savršeni su nadomjestak izgubljenog zuba te, uz pomoć keramičke krunice,  daju vrhunsko estetsko rješenje. Otkuda početi? Što se mora napraviti prije nego što dođete na 'stomatološki stolac'? 

'Prvi korak svakako su konzultacije s oralnim kirurgom te izrađivanje 2D ili 3D snimke (o tome odlučuje kirurg), koja će pomoći doktoru da odredi daljnje korake – trebate li ugradnju kosti ili se radi o tzv. čistom zahvatu', kaže dr. med dent. Marko Miličić, oralni kirurg. 

Ako na mjestu na koji će se ugraditi implantat već postoji zub, taj zub najprije se mora ukloniti. Potom se prelazi na drugu fazu postupka, u kojoj se buši kost i u nju ugrađuje sofisticirani titanski vijak. U jednom postupku može se ugraditi jedan ili više implantata. 

To zvuči idealno, ali jesu li baš svi kandidati za implantat? 

'Nakon očitanja rendgenske snimke, doktor će odlučiti postoji li dovoljno kosti za ugradnju implantata ili se kost mora nadograđivati. Bitno je znati da godine pacijenta nam nisu nikakva prepreka', objašnjava dr. Miličić. 

Ugradnja dentalnog implantata, u uvjetima koji zadovoljava kriterije za „čisti zahvat“, bezbolan je i brz postupak.

Može li što poći po zlu? 

Zapravo, zahvaljujući razvoju implantologije koja ima najveći postotak uspješnosti od čak 98 % jako su male šanse da postupak ne uspije. No, svako je tijelo drugačije i svaki čovjek individua za sebe pa postoji tek 2 % da tijelo ne prihvati ugrađenu implantat i li da zbog nedovoljne higijene dođe do infekcije kod implantata i okolnog tkiva. U tom slučaju usna šupljina najprije se liječi, a postupak se nakon nekog vremena ponavlja. 

Bitno je spomenuti metode All-on-4 ili All-on-6 – terapije kojima se na samo četiri ili na šest titanskih implantata postavljenih u nagibu od 45 stupnjeva u gornju, donju ili obje potpuno bezube čeljusti postavlja fiksno protetski nadomjestak te nam omogućavaju da osoba koja je izgubila sve svoje zube, novi osmijeh može dobiti u samo 24 sata! 

'Ako se zubi redovito održavaju, uz posjete stomatologu i profesionalno čišćenje zuba jednom godišnje, implantat ima doživotni vijek trajanja.', objasnila je Tamara Žaja Miličić, dr. med. dent.