RECEPT

Iverak s tagliatellama na firentinski

03.02.2009 u 13:14

Bionic
Reading

Bogat umak od dviju vrsta sira, lagano zapečen u pećnici u sebi krije sočno meso iverka na podlozi od svježeg špinata

Jelo 'a la florentine' u klasičnoj francuskoj kuhinji spoj je špinata i laganog umaka od sira u kombinaciji s ribom, bijelim mesom ili jajima. U ovoj inačici zelena tjestenina nadopunjuje meke filete lista.

Sastojci za četiri osobe

225 g zelenih tagliatella
1 žlica maslinova ulja
450 g svježeg špinata, blanširati, krupno nasjeckati ili 250 g zamrznutog špinata, otopiti, ocijediti i krupno nasjeckati
4 dvostruka fileta iverka, svaki oko 175 g
½ čajne žličice soli
svježe mljeveni crni papar
285 ml mlijeka
60 g maslaca
4 žlice brašna
285 ml ribljeg ili povrtnog temeljca
60 g ribanog sira gruyere
30 g ribanog parmezana
1 žlica dijonskog senfa
¼ čajne žličice ribanog muškatnog oraščića

Priprema

Tjesteninu skuhajte i dobro ocijedite. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. U plitkoj vatrostalnoj posudi protresite tjesteninu s uljem pa prekrijte sjeckanim špinatom.

Preklopite filete lista na pola spojivši glavu i rep tako da koža bude izvana. Položite ih u veliku tavu, začnite solju i paprom te zalijte mlijekom. Poklopite i krčkajte na laganoj vatri jednu minutu. Špatulom za ribu izdignite filete te ih složite na špinat. Mlijeko sačuvajte.

U posudi rastopite maslac, umiješajte brašno i pržite na laganoj vatri jednu minutu. Postupno ulijevajte temeljac i mlijeko te zakuhajte. Uz neprestano miješanje, kuhajte dvije-tri minute, sve dok se umak ne zgusne. Sklonite posudu s vatre.

Odvojite po dvije žlice od svake vrste sira, a ostatak umiješajte u umak. Dodajte senf i muškatni oraščić. Umakom prelijte filete pa ih posipajte odvojenim sirom. Pecite u sredini pećnice 20 minuta, sve dok jelo ne dobije zlatnosmeđu boju. Poslužite.

Još recepata možete pronaći u knjizi 'Jela iz cijeloga svijeta' u izdanju Mozaik knjige.