rapsodija okusa

Istražujemo što se za Božić jede u Dalmaciji, što u Zagorju i zašto Slavonci misle da se kod njih jede najbolje. Imamo i recepte!

18.12.2019 u 14:30

Bionic
Reading

Da je Hrvatska prekrasna zemlja, znaju već i ptice na grani. No o tome koliko je gastronomski bogata rjeđe se govori. Zato smo pitali ljude iz različitih krajeva Hrvatske da nam kažu što se točno nalazi na njihovim božićnim stolovima. Donosimo i genijalne recepte, baš za prste polizati

Svatko tko je posjetio Hrvatsku zasigurno se zaljubio u sve ono što imamo ponuditi. Sami to, nažalost, rijetko cijenimo. Stoga smo ugrabili priliku i istražili što naši zemljaci jedu tijekom božićnih blagdana kako bismo vam predočili sve bogatstvo fantastične hrvatske kuhinje.

Marija, Istra

Sarma i pohana piletina s francuskom salatom, uz obavezne španske ptice. One, doduše, nisu dio istarske tradicije, ali jesu dio tradicije moje obitelji. Španske ptice su teleće ili svinjske šnicle narezane na jako, jako tanko. U njih se mota trakica mrkve, kiselog krastavca i pršuta. Onda se ptice namotaju, povežu čačkalicom i dugo dinstaju u šugu. Gotove su kad se vilicom odvajaju bez upotrebe noža. Uz njih obavezan je pire krumpir.

E da, pohanci se ne prže u dubokom ulju, nego se peku u rerni – znala je moja pokojna baba još onda da nije zdravo pripremati hranu u puno ulja.

Poli nas u Foli se za Božić delaju i razni kolači. Od cukerančića do keksi od kroštula do fritula. U količinama za tri sela, ne jednu obitelj.

Pohana piletina

Sastojci:

  • pile
  • ulje za prženje

Za marinadu:

  • 4 žlice limunova soka
  • 2 žlice ulja
  • sol
  • papar
  • 2 češnja češnjaka
  • peršin
  • ružmarin
  • Vegeta Maestro lovor
  • žlica Vegete

Za paniranje:

  • 2 jaja
  • žlica brašna

Priprema

Pomiješajte sok limuna, ulje, malo soli, papar, izgnječeni češnjak, sitno nasjeckani peršin, nekoliko usitnjenih listića ružmarina, mali lovorov list i jednu žlicu Vegetu.

Pile izrežite na komade, stavite u porculansku posudu te prelijte dobivenom marinadom. Sve promiješajte i ostavite oko dva sata u hladnjaku. Poželjno je meso povremeno okrenuti. Po potrebi ocijedite suvišnu marinadu, a piletinu malo dosolite.

U istučena jaja pomiješana s brašnom umočite svaki komad mesa pa ga ispržite u vrućem ulju. Pohanu piletinu poslužite s ploškama limuna i zelenom salatom.

Danijela, Slavonija

Moje sjećanje na božićne dane iz djetinjstva već lagano blijedi. Ah, te četrdesete. Ono što pamtim je da smo za Badnjak uvijek stavljali slamu ispod stola i kitili bor.

Za božićno jutro prije početka gozbe uvijek smo uzimali krišku jabuke koju smo umakali u med i sol, a uz to su bili orasi u ljusci. Sve je imalo neko značenje, ali danas se sjećam jedino toga da je orah predstavljao zdravlje. Tipa ako je sam orah zdrav, bit ćemo i mi.

Što se tiče same gozbe, na Božić se jede svašta. Obavezno juha, kuhano meso s paradajz sosom, sarma, pečeni odojak ili pečenka te minimalno sedam vrsta kolača.

No kod Božića je najljepše to što smo na okupu, sretni i veseli što smo zajedno.

Govedina s pireom i umakom od rajčice

Sastojci

  • 800 grama goveđih obraza
  • 2 žlice Vegete
  • majčina dušica
  • 200 grama Prosene kaše Zlato polje
  • 200 grama Sjeckane rajčice Podravka
  • 200 grama žute mrkve
  • 200 grama narančaste mrkve
  • 200 grama korijena peršina
  • 30 grama češnjaka
  • 30 grama listova peršina
  • 50 mililitara maslinova ulja
  • 150 grama maslaca
  • Vegeta Maestro crni papar mljeveni

Priprema

Goveđe obraze pospite Vegetom, popaprite, dodajte majčinu dušicu pa sve dobro utrljajte u meso. Dobro omotajte prozirnom folijom. Ovako pripremljene odreske stavite u parnu pećnicu zagrijanu na 80 °C 10 sati ili kuhajte na vrlo laganoj temperaturi oko tri sata. Za to vrijeme pripremite prilog.

U tavi rastopite maslac pa na njega dodajte u jednu tavu ploškice mrkve, u drugu celer, a u treću žute mrkve. Povrće popecite, podlijte s malo vode i kuhajte da omekša. U kipuću vodu dodajte prosenu kašu, promiješajte i kuhajte 10-15 minuta da omekša.

Za umak od rajčice u posebnu tavu stavite maslinovo ulje, dodajte nasjeckani češnjak i peršin, kratko popecite pa dodajte sjeckanu rajčicu. Promiješajte i kuhajte na laganoj vatri. Dodajte žličicu Vegete i još kratko prokuhajte da se sve poveže. Kuhano povrće usitnite u pire, a kuhanoj prosenoj kaši dodajte maslac.

Na tanjur za posluživanje stavite prosenu kašu. Od pirea od povrća napravite žličnjake, složite na tanjur do prosene kaše, dodajte malo umaka od rajčice, narezane goveđe obraze i poslužite.

Mirjana, Hrvatsko zagorje

Kad osjetim miris Božića, znam da je vrijeme za put u drago mi rodno mjesto - Lepoglavu. Čekaju me dani (pre)obilne i prefine hrane i druženja, od kojih su zagarantirane bore smijalice i mini dodatak – tri kile viška.

Kod nas se tih dana obavezno jedu purica, mlinci i francuska. Bez toga nema.

Mlinci

Sastojci

  • 300 grama brašna
  • 3 grama soli
  • 200 mililitara tople vode

Priprema

Od brašna, soli i mlake vode umijesite glatko tijesto. Razdijelite ga na četiri dijela i svaki posebno razvaljajte u tanki mlinac veličine 40×32 centimetra. Raširite na lim pa ga pecite na 230°C oko sedam minuta. Mlince razlomite u veće komade, prelijte ih kipućom blago posoljenom vodom, poklopite i ostavite stajati oko pet minuta. Zatim ocijedite i poslužite prelivene toplim umakom od pečenja. Najbolji su kao prilog uz pečenu puricu ili neku drugu perad.

Anja, Dalmacija

Dolazim iz Splita i kod nas se na Badnjak uvik jede bakalar na sve načine – na bilo i brudet. Za pojedince koji nisu ljubitelji bakalara spremi se neka druga riba, kod nas su to najčešće punjene lignje.

A Božić, brale? Standardno. Francuska, pršut, sirevi, salama i to. Juha obavezno, zatim uvik pašticada i sa strane neko pečenje i krumpiri. Desert? Rožada.

Rožada

Sastojci

  • litra mlijeka
  • 300 grama kristal šećera
  • 2 vrećice Vanilin šećera Dolcela
  • malo limunove korice
  • 7 jaja
  • 2 žumanca
  • maslac za kalupe

Za karamel:

  • 200 grama šećera
  • 200 mililitara vode

Za ukrašavanje:

  • Šlag pjena Dolcela

Priprema

Mlijeko, šećer i vanilin šećer te malo limunove korice skuhajte i ohladite. Posebno istucite jaja i žumanca te ih izmiješajte s pripremljenim mlijekom. Zatim mješavinu izlijte u veći kalup ili u manje kalupe po želji, koje prethodno treba premazati maslacem i obliti karamelom.

Stavite u vodenu kupelj pa u pećnicu i pecite (kuhajte) na 180°C oko 20 minuta ako su manji kalupi, odnosno 40 minuta ako je kalup veći. Karamel pripremite tako da šećer stavite u posudu s nekoliko kapi vode i karamelizirate do svijetlosmeđe boje.

Kremu ohladite, izvadite na tanjuriće, po potrebi još prelijte umakom od karamela i ukrasite šlagom. Za umak ostatak karameliziranog šećera zalijte vodom i kuhajte dok se šećer dopola ne ukuha.

Toni, Imotski

Ja san iz Imockog! U nasi demo juvu od pivca ili kokoši. I pašticadu i puru. Ne puricu, nego puru.

Slatko? Il rafiole il fritule. Et, tako, lipi moj.

Sastojci

  • 400 grama Mješavine za krafne Podravka
  • 2 Vanilin šećera Dolcela
  • Kvasac instant Dolcela
  • žlica Kakaa u prahu Dolcela
  • 3 žlice likera od naranče
  • 400 mililitara tekućeg jogurta

Za posipanje:

  • šećer u prahu

Priprema

Mješavinu za krafne pomiješajte s vanilin šećerom, suhim kvascem i kakaom. Dodajte liker, jogurt i pomoću električne miješalice umijesite glatku smjesu, pa ju ostavite na toplom 30 minuta da se diže.

U duboko zagrijano ulje žličicom stavljajte peći fritule, nakon što ste žlicu umočili u ulje da se tijesto ne lijepi. Fritule pržite dok ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju. Pečene fritule izvadite na upijajući papir. Lagano ih pospite šećerom u prahu i poslužite.

Blagdansko raspoloženje neće nedostajati uz ovakvu slasnu, mirisnu i ukusnu trpezu. A kad su u pitanju neodoljiva jela, tu je uz sve nas i Vegeta, s kojom već 60 godina pripremamo najukusnija jela za sebe, obitelj i prijatelje. Vegeta kuhanje čini bezbrižnim, jednostavnim i kreativnim, a pomaže vam da istaknete najfinije okuse u svakom jelu. Još samo ukrasite stol te izvadite onaj servis koji čuvate za posebne prilike, ipak je Božić. U slast!

Prilog je napravljen u produkciji tnative tima tportala u suradnji s Podravkom te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.