LJETO U UNUTRAŠNJOSTI

Istražite prirodne ljepote i povijesnu baštinu kontinentalne Hrvatske

  • Autor: A. M.
  • Zadnja izmjena 04.08.2011 09:42
  • Objavljeno 03.08.2011 u 23:26
špancirfest

špancirfest

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Jurinec/PIXSELL

Ako vam ljetovanje na moru nije po guštu ili ove godine niste u mogućnosti krenuti put obale, ne zaboravite da su dugi ljetni dani savršena prilika za obilazak kontinentalnih destinacija zbog kojih je Hrvatska, jednako kao i zbog obale, poznata u cijelom svijetu

Uz niz nacionalnih parkova i zaštićenih parkova prirode, tu je i mnoštvo kontinentalnih gradova koji su svojom ljepotom ili turističkim manifestacijama zauzeli važno mjesto na turističkoj sceni.

Plitvička jezera

Najstariji hrvatski nacionalni park, koji je na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine od 1979, često se opisuje kao vodeni raj. Ljepotama jednog od najpoznatijih hrvatskih turističkih simbola nije odolio ni Yahoo Travel, uvrstivši Plitvička jezera među deset najljepših mjesta na svijetu, uz indijski Taj Mahal, Grand Canyon u SAD-u, francuski Versailles, peruanski Machu Picchu i Kineski zid. Turističku ponudu uskoro bi trebao obogatiti novim prezentacijskim centrom u kojem će se posjetiteljima na multimedijalni i znanstveno popularan način približiti nastanak ovog prirodnog fenomena, njegove osnovne biološke značajke, kao i etno kultura ovog dijela Hrvatske.

Ljeto kod krapinskog pračovjeka

Andjelko Suhodolcan/24sata

Andjelko Suhodolcan/24sata

Izvor: Pixsell / Autor: Andjelko Suhodolcan/24sata

Muzej neandertalaca u Krapini najmoderniji je muzejski projekt u Hrvatskoj

Ovaj naziv objedinjuje niz programa koji se tijekom kolovoza održavaju na ulicama simpatičnog zagorskog gradića Krapine, najpoznatijeg po nalazištu pračovjeka na lokalitetu Hušnjakovo brdo. Od slavnog arheološkog nalazišta pješačke staze vode do Muzeja krapinskih neandertalaca koji na oko 1.200 četvornih metara priča zanimljivu priču o životu i kulturi neandertalskog čovjeka u Krapini. Posebna arhitektura, mnoštvo multimedijskih sadržaja te figure pračovjeka u prirodnoj veličini zaslužni su što se ovo mjesto opisuje kao jedan od najmodernijih muzejskih projekata u Hrvatskoj.

Šetnja baroknim Varaždinom

Od 19. do 28. kolovoza ulice i trgovi baroknog Varaždina postat će središta glazbe, teatra i zabave, a ulični umjetnici preuzet će vlast. Na pet pozornica te na ulicama varaždinske jezgre održat će se oko 50 koncerata, 150 predstava uličnog teatra, devet kazališnih predstava, 25 dječjih predstava i niz kreativno-edukativnih radionica, dok će na MTV pozornici na Starom gradu, među ostalima, svirati Asian Dub Foundation i Morcheeba. U zadnjih 12 godina Špancirfest je posjetilo više od dva milijuna ljudi, a među poklonicima je poznat i kao festival dobrih emocija.

Tragovi neolitika na obalama Dunava

Jedan od najznačajnijih arheoloških nalazišta iz razdoblja neolitika, Vučedol, smješten je uz obalu Dunava, pet kilometara nizvodno od Vukovara. Pri završetku je izgradnja Muzeja vučedolske kulture, kao i cijelog arheološko-turističkog parka sa sportskim i rekreacijskim sadržajima, zvjezdarnicom i planetarijem. Uz Muzej vučedolske kulture, ukopan u brdo na kojem je arheološko nalazište, turisti uz Dunav mogu posjetiti obnovljen iločki dvorac Odescalchi te nekoliko obnovljenih baroknih građevina u Vukovaru. U simbolu ratnog stradanja uređuje se i kompleks Eltzovog dvorca, gdje će ponovno zablistati vukovarski muzej, a gradi se šetnica od ušća Vuke u Dunav do Vučedola. Uz Dunav je i međunarodna dunavska biciklistička ruta Cycling Danube kao dio europske biciklističke mreže European Cycle Route Network koja se proteže od Atlantskog oceana do Crnog mora.

Kopački rit

Andjelko Suhodolcan/24sata

Andjelko Suhodolcan/24sata

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

U Kopačkom ritu nalazi se najveća kolonija kormorana u Hrvatskoj

Atraktivno turističko odredište uz Dunav je i poznati Park prirode Kopački rit, veliko plavno područje na kojemu živi više od 2.000 vrsta ptica, među kojima su mnoge rijetke i ugrožene. Riječ je o jedinstvenom području u Europi jer se u njemu nalazi najveće prirodno mrestilište riba, stanište srneće divljači, poznatih beljskih kapitalnih jelena i košuta, dabrova, vidri, divljih svinja i pernate divljači, uz pravi ornitološki raj. Turisti mogu razgledati rit u posebno izgrađenim brodovima uz pratnju stručnih vodiča. Obići se mogu i tikveški dvorci unutar Parka prirode u stoljetnoj hrastovoj šumi, omiljenim okupljalištima mnogih državnika i slavnih ličnosti prošlih vremena. Ponudu ovog kraja obogaćuje i etno selo Karanac, smješteno u srcu Baranje, 20-ak kilometara od Osijeka.

Renesansna Koprivnica

Pravi povijesni spektakl odvija se u rujnu na zidinama starog koprivničkog grada. Pod viteškim šatorima vitezovi bruse svoje mačeve i pripremaju se za dvoboj, lovački sokoli kruže zrakom polijećući s ruku sokolara, dok trgovci i obrtnici privlače kupce svojim štandovima sa 'srednjovjekovnim' rukotvorinama. Jela od kopriva posjetitelje će vratiti u 13. stoljeće kada se Koprivnica prvi put spominje, a manifestacija počinje uprizorenjem dolaska kralja Ludovika Anžuvinca 1356. i uručivanjem Koprivnici Povelje slobodnog kraljevskog grada.

Andjelko Suhodolcan/24sata

Andjelko Suhodolcan/24sata

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Keltska noć u Sisku
Kelti u Sisku

Na sisačkoj šetnici uz Kupu u prvim se danima rujna svake godine održava turističko-povijesni spektakl Keltska noć. Na splavima se prikazuju sisačke legende, a druidi i svećenice gledateljima na obali dijele čudotvorni napitak. Uz svjetlost baklji i reflektora, iz noći izranjaju slike vezane uz tajanstvene sisačke legende. Posjetitelji će 4. rujna vidjeti vile i ratnike kako plešu u ritmu bubnjeva, Kelte koji na splavima plove Kupom, kušati čarobni druidski napitak i sudjelovati u mističnom obredu prizivanja drevnih ratnika i osvajača. U Sisku je i arheološki park Siscia u kojem posjetitelji mogu vidjeti gradski bedem s unutrašnjom kulom, obrambeni opkop te dio kasnorimske monumentalne građevine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi