uoči utakmice s italijom

Kako najjednostavnije od zračne luke u Leipzigu do centra grada?

16.06.2024 u 07:16

Bionic
Reading

Od široke ponude umjetničkih djela i 'Sobe tišine' na berlinskom aerodromu, preko kapelice u Leipzigu, do luksuznih restorana u Hamburgu; evo što ćete pronaći u ponudi pri slijetanju u zračne luke gradova domaćina Eura

S početkom Eura, navijači koji se tek spremaju uživo pratiti Vatrene već su u aktivnom planiranju svakog detalja svog putovanja. Kako bismo to olakšali, istražili smo što sve nude pojedine zračne luke u gradovima u kojima igra Hrvatska te kako od njih doći do centra grada.

Oni najambiciozniji i s najviše sreće u dolasku do toliko željenih ulaznica imat će priliku posjetiti čak tri njemačka grada. Naime, Hrvatska u grupnoj fazi igra utakmice na Olimpijskom stadionu u Berlinu, Volksparkstadionu u Hamburgu te Red Bull Areni u Leipzigu.

Kako se snaći na berlinskom aerodromu i kako do centra grada?

Ako avionom putujete na utakmicu Hrvatske i Španjolske, prvu u grupnoj fazi, sletjet ćete na berlinsku Brandenburg (BER) međunarodnu zračnu luku. Ovaj nedavno renoviran aerodrom udaljen je od centra grada (Alexanderplatz) 43,13 kilometara te smješten jugoistočno od središta grada.

Ova zračna luka ima dva terminala i oba su na pješačkoj udaljenosti jedan od drugog te biste se ondje trebali snaći bez većih poteškoća.

Ondje ćete uživati u širokom rasponu umjetničkih djela koje putnici mogu pregledavati diljem zračne luke. Uz to, osloniti se možete i na 'Sobu tišine' koju putnici mogu iskoristi za opuštanje, a cijeli aerodrom nudi i veliku ponudu duty-free dućana, kafića i restorana.

No, svi dobro znamo da nema opuštanja dok u ruke ponovno ne uzmemo - svoju prtljagu. Svako putovanje sa sobom donosi neizbježan rizik od gubitka putničkih kofera, a kako biste na Euru mogli biti što bezbrižniji, Groupama osiguranje donosi vam GO TRAVEL putno zdravstveno osiguranje.

GO TRAVEL vam pomaže s raznim izazovima i dilemama, od hitne medicinske pomoći do izgubljene prtljage, a ono što vam posebno dobro može doći na ovakvom putovanju jest njihova 24-satna asistencija u rješavanju potencijalnih izazova.

Konkretnije, ako i dođe do toliko neželjenog gubitka ili oštećenja prtljage, Groupama GO TRAVEL osiguranje podrazumijeva i naknadu do 250 eura za nabavu zamjenske prtljage, ako vaša nije stigla isti dan kad i vi.

Kada riješite sve (potencijalne) probleme s koferom te na aerodromu predahnete uz ručak i kavu, vrijeme je za dolazak do centra njemačke prijestolnice. Airport Express (FEX) i regionalni vlakovi voze nekoliko puta na sat između Glavnog kolodvora u Berlinu i postaje 'Flughafen BER' ​​(zračna luka BER).

Prigradski vlakovi S9 i S45 (S-Bahn) voze svakih 20 minuta do središta Berlina, a tu su i ekspresni autobusi X7 i X71, koji često putuju između stanice podzemne željeznice Rudow (kraj U7) i zračne luke BER. Putovanje traje cca. 14 minuta.

Do Hamburga isključivo avionom

Za razliku od Berlina, do kojeg će dio navijača putovati i drugim prijevoznim sredstvima, do Hamburga će velika većina ipak ići isključivo avionom. Naime, grad u kojem Hrvatska igra utakmicu protiv Albanije od Zagreba je udaljen više od 1200 kilometara i oko 14 sati vožnje, što je pothvat samo za one s najvećim strpljenjem za dugačka putovanja.

Ako izaberete najkomotniju opciju, avionom ćete sletjeti na Hamburg Airport, jednu od najprometnijih zračnih luka Europe. Iako će vas ondje dočekati poveća gužva, prednost je bogata gastro ponuda uz koju ćete bez greške pronaći odličan ručak, ali i obaviti kupovinu u nekom od mnogobrojnih dućana.

S obzirom na to da odlazak na ovo nešto udaljenije putovanje znači i dulje izbivanje iz kuće, preporuka iskusnih putnika jest da sve brige ostavite iza sebe tako što ćete prije polaska ugovoriti pouzdano osiguranje privatne imovine.

Groupamino osiguranje 'SIGURAN DOM' štiti vaše nekretnine i imovinu od nepredvidivih i iznenadnih okolnosti kao što su opasnosti od požara, vremenskih neprilika, izlijevanja vode, isl., a koje se 'za inat' nerijetko dogode upravo kada ste na putovanju.

Polica osiguranja 'SIGURAN DOM' donosi financijsku zaštitu vama i vašoj obitelji ili drugim vama važnim osobama u slučaju štete na nekretnini, a osim što je dostupan po pristupačnoj cijeni, dolazi u tri različita paketa uz koja ćete najlakše pronaći onaj po svojoj mjeri.

Bezbrižno na EURO

Uz Groupaminu policu osiguranja 'SIGURAN DOM' na EURO možete krenuti posve bezbrižni kada je riječ o vašoj imovini, a birati možete između tri paketa:

  •  Osnovni paket namijenjen je klijentima koji se žele osigurati od potencijalno velikih šteta koje mogu nastati uslijed npr. požara i nekih drugih opasnosti na građevinskom objektu
  • Standard paket namijenjen je klijentima koji uz osnovni paket žele dodatno biti zaštićeni i od najučestalijih štetnih događaja poput izljeva vode na objektu i /ili stvarima kućanstva
  • Max paket namijenjen klijentima koji žele sveobuhvatnu osigurateljnu zaštitu i visoke limite pokrića za veliki broj opasnosti na objektu i/ili stvarima kućanstva

Uz saznanje da je vaš dom osiguran, iz nekog od izvrsnih restorana na hamburškoj zračnoj luci bezbrižno se možete uputiti prema centru grada. Do ondje vas vodi S-Bahn vlak linija S1, koja polazi svakih 10 minuta, a ugodno putovanje traje tek nešto manje od pola sata.

Dobra opcija je i neki od mnogobrojnih buseva koji iz minute u minutu polaze prema svim dijelovima grada, a tu je uvijek i najležernija opcija naručivanja taksija.

Do Leipziga lako i autom i avionom

Jedan od gradova do kojih je relativno lako doći i autom jest Leipzig, u kojem Hrvatska igra zadnji susret grupne faze protiv Italije, a udaljen je više-manje podnošljivih cca. devet i pol sati vožnje iz Zagreba.

No, ako biste ipak radije 'dojurili' avionom, računajte na dolazak na prometni Halle aerodrom na kojem ćete pronaći razne sadržaje - od luksuznih restorana do malene kapelice na gornjem katu Terminala B.

Odande ćete lako stići do centra grada koristeći se linijama gradskog S-Bahn vlaka S5 i S5X, a put će trajati manje od 15 minuta. Opcija je i međugradski vlak, linija 56 ili 55, ali računajte na to da im je polazak znatno rjeđi od metroa.

Ako ste među onima koji će se odvažiti na putovanje autom, nikako nemojte zanemariti važnost sveobuhvatnog osiguranja kao što je Groupama osiguranja od automobilske odgovornosti (AO). Na ovakvim dugačkim putovanjima nabijenima adrenalinom i veselim društvom, nesreće se nažalost češće događaju, a ovim osiguranjem pokrivate svoju odgovornost za materijalne i nematerijalne štete nad trećim osobama – sudionicima prometne nezgode koju ste skrivili.

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji s Groupama osiguranjem.