Mediteransko prvenstvo

Mladi hrvatski rukometaši napravili čudo; osvojili zlato, a Pitt je izabran za MVP-ja

17.05.2024 u 11:15

Bionic
Reading

Hrvatska rukometna reprezentacija mlađih kadeta osvojila je zlatnu medalju na Mediteranskom prvenstvu u Turskoj

Mladi hrvatski rukometaši (generacija 2008.) napravili su pravo malo čudo u glavnom turskom gradu Ankari na Mediteranskom prvenstvu igranom od 6. do 11. svibnja.

Treba reći da je ovoj generaciji mlađih kadeta, koju vode izbornik Alen Dujmić i njegov pomoćnik Branimir Kutnjak, ovo bilo prvo veliko natjecanje.

Na turniru je sudjelovalo ukupno osam reprezentacija (Hrvatska, Turska, Francuska, Tunis, Crna Gora, Kosovo, Rumunjska i Irak) uz dodatak da je Hrvatska poslala selekciju koja je dvije godine mlađa. Većina igrača na turniru bili su generacija rođena 2006., što daje dodatnu težinu ovoj zlatnoj medalji, koju realno nitko nije očekivao...

Na putu do zlata Hrvatska je na početku natjecanja izgubila od Turske 23:24 te je nakon toga pobijedila Tunis 23:17, Rumunjsku 25:24, Crnu Goru 26:21, Kosovo 24:16, Irak 38:18 te izgubila od Francuske 18:25 posljednji susret razigravanja, kad je već imala osigurano finale. U finalu su mladi hrvatski rukometaši pobijedili Rumunjsku 35:26 za zlato i uspjeh koji je odjeknuo!

Za najboljeg igrača turnira (MVP) proglašen je mladi hrvatski rukometaš Lucas Pitt, ujedno aktualni državni prvak s RK Dubrava u generaciji U15.

'U Turskoj je bilo odlično, bilo je to prvo natjecanje s reprezentacijom pa je to poseban osjećaj. Budući da smo igrali protiv dvije godine starijih reprezentacija, nitko nije imao neka prevelika očekivanja. Fokus je više bio na stjecanju iskustva i na igri. Ali osvojiti zlato u konkurenciji dvije godine starijih reprezentacija, to je zaista prekrasan osjećaj, neopisiv', kazao je za tportal Pitt, za kojeg su mnogi uvjereni da je buduća rukometna zvijezda za koju će se još čuti.

A nagrada za najboljeg igrača turnira (MVP) u konkurenciji dvije godine starijih igrača zaista ima posebnu težinu:

'Da, osvojiti nagradu za MVP-ja prvenstva kao dvije godine mlađi igrač poseban je osjećaj zato što sam dio reprezentacije. Kad igraš za Hrvatsku, daješ sve od sebe, ali baš sve što imaš! Naravno, sve što je potrebno da bih postao MVP došlo je od stručnog stožera, a te nagrade ne bi bilo i bez mojih suigrača', dodao je Pitt, nadareni rukometaš kojem je otac s Jamajke, a majka iz Zagreba.

Da je ova generacija nešto posebno, potvrdio nam je i izbornik Dujmić:

'Izrazito smo ponosni svi iz stožera jer dosad još nitko nije uspio osvojiti zlato s dvije godine mlađom generacijom. Cilj uoči turnira bilo je uigravanje i da vidimo što ova generacija nudi, gdje smo i što možemo, jer ipak je ovo njihov početak. No sve se posložilo i iz utakmice u utakmicu smo se dizali, a moram reći da su dečki u tih tjedan dana nevjerojatno napredovali', kazao je za tportal Dujmić, dodavši:

'Odnos prema igri i zalaganje je dokaz da se u klubovima dobro radi. Ipak, bez obzira na zlato, treba malo stati na loptu jer bit će još puno uspona, ali i padova. No ovo je svakako dobar početak ove generacije.'