koji je najbolji?

Istražili smo isplati li se praviti domaći sladoled i koje su alternative

01.08.2023 u 08:41

Bionic
Reading

Sezona na Jadranu približava se svom vrhuncu, a rasprave oko cijene kuglice sladoleda ne jenjavaju. Turistima su previsoke, a slastičarima i vlasnicima gelato shopova spuštati ih zvuči neodrživo za posao, no u nizu uspješnih ili manje uspješnih rješenja - došli smo do odgovora: 'Koji je najisplativiji sladoled na tržištu ove sezone?'

Više nego ikad dostupni su nam mali kućanski aparati, razni gadgeti i općenito mali dodaci koji čine život lakšim, a isto tako, izbor u trgovinama sve je veći, šarolikiji i cjenovno dostupniji.

Za početak, tko kaže da svoju kuglicu sladoleda ne možete potražiti u – vlastitoj kuhinji? Kako napraviti sladoled iz kućne radinosti? Prvi korak je informirati se preko društvenih mreža, pomislit ćete. Amerikanci su majstori jednostavnosti pa pri upisivanju pojma 'napravi sladoled u vlastitom domu' dobit ćete pregršt rezultata s nazivima 'sladoled od samo dva' ili 'sladoled od samo tri sastojka'. Baze ovog sladoleda redovito su zaslađeno kondenzirano mlijeko i ohlađeno čvrsto vrhnje za šlag. U smjesu se najčešće dodaju ekstrakt vanilije, malo otopljene čokolade, smrznute banane ili jagode… Zvuči kao jednostavan kuhinjski posao, no što kada biste željeli nešto više? Recimo, sladoled na štapiću koji ima kremastu mliječnu unutrašnjost s velikim komadićima voća, keksa ili čokolade, a koji je zatim preliven debelim slojem čokoladnog preljeva te hrskavim listićima badema i kokosa… Ili još bolje, sjeckanom pistacijom, lješnjakom ili bademom? Mljac!

@sakliwafe Plaisir glacé ! 😍🍦 Ingrédients pour la glace : • 2 sachets de crème chantilly ( 36 g chacun ) • 450 ml de crème à fouetter • 300 g de lait concentré sucré Mélangez tous les ingrédients et laissez reposer au congélateur pendant au moins 7H ———————————— Ice cream ingredients: • 2 packets of whipped cream (36 g each) • 450 ml of heavy cream • 300 g of sweetened condensed milk Mix all the ingredients together and let them rest in the freezer for at least 7 hours. ———————————— مكونات الآيس كريم: • 2 أكياس من الكريمة الخفق (كل منهما 36 جرامًا) • 450 مل من الكريمة الثقيلة • 300 غ من حليب مكثف محلى امزج جميع المكونات معًا واتركها في الفريزر لمدة لا تقل عن 7 ساعات #icecream #gelato #homemadeicecream #fypシ ♬ original sound - Sickickmusic

Razmislite o kombinaciji mliječnih okusa, vanilije ili čokolade, u kombinaciji s karamelom, čokoladnim namazom, pekmezom od šumskog voća ili otopljenom bijelom čokoladom. Budite kreativni i dodajte sladoledu omiljene kekse, gumene bombone, listiće mente ili razne komade orašastih plodova. Za ljubitelje bourbon vanilije uvijek je dobra opcija potražiti štapiće iz kojih se izvlači organska vanilija u prahu. Svi oni koji pak vole šumsko voće neće odoljeti svježim borovnicama, malinama ili jagodama, a ljubitelji pistacije provest će nekoliko sati u kuhinji da bi stvorili savršenu kremu od nje. To znači ručno očistiti plod, protresti u krpi i riješiti se viška ljuske, blendati, rezati i na kraju umiješati u bazu. Ne zaboravite, govorimo o više od pola kilograma pistacije, poprilično skupe namirnice. Baš kao što su to i štapići vanilije, luksuzni keksi za mljevenje, vrhnje… Koliko god ste prvotno pomislili da ćete uštedjeti, za izradu finog sladoleda kod kuće potrošit ćete popriličnu svotu novca jer su navedeni sastojci jedni od skupljih iz ponude.

Također, osim novca, tu je još jedan važan resurs - vrijeme. Nemojte se šokirati, vjerojatno ćete provesti cijeli dan u kuhinji! Pranje i sjeckanje, kuhanje namirnica, miksanje, hlađenje, topljenje kreme i njezino prelijevanje preko ohlađene smjese, pa opet hlađenje… Čini se kao da tome nema kraja, a samo ste željeli sladoled - odmah i sad! Rješenje koje će ipak smanjiti agoniju čekanja su aparati s integriranim zamrzivačem. Skuplji su i troše više struje, no sladoled će biti gotov za doslovno dvadeset minuta! Aparatu treba desetak minuta da zamrzne zdjelu, a vi samo trebate pripremiti smjesu, ubaciti je u nju i pustiti ga da napravi sladoled. Ovakvi aparati često dolaze s odvojivom zdjelom koja se lakše čisti i hladi, pa se između dvije runde pravljenja sladoleda ne treba puno čekati. Ako ga planirate često praviti, gotovo svakodnevno, isprobavati razne okuse i izrađivati velike količine za više ljudi, aparat za pripremu sladoleda odlična je opcija!

No za sve ostale, one koji su entuzijastični zbog novih gadgeta prvih mjesec dana, a kasnije zaključe im je previše komplicirano ići u trgovinu i birati sastojke koji su često i nedostupni, sladoled napravljen uz pomoć aparata možda nije isplativa investicija. Zapravo, trebat će vam barem 40 sladoleda po sezoni da biste opravdali kupnju uređaja za pripremu omiljene ljetne slastice. Zato napokon dolazimo do rješenja – to je sladoled iz supermarketa! U potrazi za povoljnijim i pri tome super finim sladoledom, jedno se ime osobito istaknulo – Gelatelli. Ovaj je brend sladoleda dostupan u Lidlu, a on već sezonama uspješno održava pravednu cijenu na tržištu. U sladoledu Gelatelli jednako ćete povoljno uživati u Zagrebu, Splitu, Dubrovniku i Osijeku jer su cijene pojedinačnih proizvoda diljem zemlje - iste.

Sladoledi Gelatelli Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Ovaj sladoled idealan je za sve generacije, za avanturiste, mlade i one koji se tako osjećaju, a izdvojili smo nekoliko fantastičnih okusa. Obiteljima je već omiljeno pakiranje Premium okusa u čašici Salted Caramel, kao i Cookies & Cream. Za one koji vole voće i kornete uvijek je zabavno probati zanimljive kombinacije slatkog i kiselog, poput korneta Sour Cherry, dok će mlađa populacija uživati u ledenim voćnim okusima Lemon Water Ice i Ice Lollies s mentom, narančom, limunom i kiselom višnjom. Svi oni koji se ne mogu odlučiti i uvijek će radije imati više okusa u zamrzivaču - za svaki slučaj - fantastična je opcija pakiranje 12 mini sladoleda na štapiću Bon Gelati premium. Classic, Almond, White Chocolate ili Dark Chocolate? Može SVE! Ovo je samo dio fantastičnog ledenog izbora koji će vas dočekati u poslovnicama Lidla u svako doba godine. I baš nikad ne razočaraju cijenom i kvalitetom! Odgovor s početka priče imamo: najbolja i najpovoljnija alternativa sladoledu koji kupujemo na kuglice i onom iz kućne radinosti i dalje je – sladoled Gelatelli iz supermarketa. Ipak, ostaje još jedno pitanje na koje nemamo odgovor, ali vi ga već znate: 'Koliko kilograma sladoleda danas uzimate?' U slast!

Prilog je nastao u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima te u suradnji s Lidl Hrvatska.