SNALAŽENJE U VREMENU KRIZE

Internetom do školskih udžbenika

25.08.2009 u 08:30

Bionic
Reading

Nakon prvotnoga šoka zbog ukidanja besplatnih školskih udžbenika, roditelji su se dosjetili kako si olakšati nabavu knjiga za djecu. Iskoristili su mogućnosti interneta pa se sada mogu pronaći brojne stranice na kojima se razmjenjuju školski udžbenici

Vladin rebalans proračuna koji je rezultirao ukidanjem besplatnih udžbenika, neugodno je iznenadio roditelje kojima je kupnja školskih udžbenika visoka stavka u kućnom proračunu. Naime, školski udžbenici mogu stajati i do pet tisuća kuna, a u vremenu recesije roditeljima je teško izdvojiti toliki novac.

Roditelji za udžbenike moraju izdvojiti i do 5.000 kuna

Posljednjih dana u brojnim hrvatskim gradovima pokrenuto je niz akcija razmjene školskih udžbenika koji se odvijaju uglavnom u školama. Roditelji su se umrežili i na internetu pa danas postoje brojne stranice koje služe razmjeni udžbenika za osnovnu i srednju školu.

Na internetskim stranicama roditeljima je omogućeno vrlo jednostavno traženje i nuđenje knjiga. Veliki broj korisnika koji svakim danom raste, pokazuje da su roditelji itekako zainteresirani za ovakav način nabave knjiga za svoju djecu.

Na stranicama se nalaze knjige koje su bile korištene u prošloj godini, a čiji se popis nalazi i na internetskim stranicama Ministarstva obrazovanja. Knjige su uglavnom raspoređene prema razredima, a najtraženiji su očuvani primjerci.

Jednostavna registracija

Roditelji imaju mogućnost potražiti knjige koje im trebaju, ali i ponuditi knjige svoje djece od prošle godine. Prije bilo kakve razmjene, roditelji se trebaju registrirati kao što je i uobičajeno na takvim vrstama stranica. Registracija je potrebna zbog dogovora među korisnicima.

Stari školski udžbenici unose se u bazu podataka vrlo jednostavnim postupkom, a željeni udžbenici koje su postavili drugi korisnici, dostupni su preko lakog postupka pretraživanja.

Sve stranice za razmjenu knjiga besplatne su, a njihovi pokretači nadaju se da će takvim akcijama pomoći roditeljima u smanjenju visokih troškova za školu, jer osim knjiga, roditelji za početak školske godine moraju izdvojiti značajan iznos i za druge stavke poput odjeće i školskog pribora.

Velika potražnja roditelja

Reakcije roditelja na internetske stranice za razmjenu knjiga i više su nego dobre. To potvrđuje i sve veći broj korisnika takvih stranica koji vidljivo raste kako se približava početak školske godine.

'Takve stranice jako su dobra ideja. Roditelji su se morali nekako snaći jer su udžbenici jako skupi. Primjerice, ja imam kći koja će sada u drugi razred osnovne škole. Kada bismo joj kupovali knjige u knjižari, morali bismo izdvojiti oko 800 kuna. Međutim, njoj treba kupiti i odjeću i obuću, bilježnice, školski pribor i niz drugih potrebnih stvari. Vidim da se traže očuvane knjige, ali neki učitelji zahtijevaju da djeca pišu u udžbenike pa je takve knjige onda teško razmijeniti, ali nekako ćemo se snaći', kaže Anita D., majka osmogodišnje Martine koja je upravo putem interneta krenula u potragu za potrebnim školskim udžbenicima.

U vremenu recesije kada su svi pozvani na štednju, internetske straniceza razmjenu školskih udžbenika imaju važnu ulogu u mnogim obiteljima saškolskom djecom. Postoje brojne lokalne stranice za razmjenu školskih udžbenika, a neke od trenutno najvećih na razini cijele Hrvatske su: