ZA SVAKOGA PONEŠTO

Imate zabavu, a ne da vam se kuhati? Piknite provjerene namirnice, ispast ćete kulinarski mag

04.05.2018 u 12:43

Bionic
Reading

Za dobar provod potrebni su samo dragi i bliski ljudi, ali i dobra hrana, uz koju nezaboravni party možete pripremiti u vlastitom domu, vrtu ili na nekoj livadi. Ukoliko ste u mogućnosti, napravite dobar roštilj, no postoje i jednostavnije, ali jednako ukusne varijante koje će oduševiti i najzahtjevnija nepca

Približava vam se rođendanska zabava, vaša ili djetetova, slavlje povodom diplome, novog posla ili vam se jednostavno druži s dragim ljudima, sasvim je svejedno.

Svoje najdraže možete poslužiti sa lijepo aranžiranom platom, na koju možete staviti različite nareske koji će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca. Svaka plata bi trebala imati različite vrste narezaka a predlažemo PIK Zlatnu kuhanu šunku, Pečenu šunku i Mortadelu, a od trajnih narezaka Panonu, Panonu s paprikom, Čajnu ili Zimsku salamu. Uz njih poslužite razne vrste sira, malo maslina, red kiselih krastavaca i uz to dovoljno kruha, da nitko ne ostane gladan.

No, ako želite da se o vašim predjelima govori još danima, potrebno je samo malo angažmana i organizacije kako bi sve ispalo savršeno. Nećete pogriješiti ako pripremite bilo kakav finger food, koji je najjednostavniji za pripremu, ali i efektno izgleda.

Kupite ili, ako imate volje i želje, ispecite nekoliko različitih vrsta kruha te ih izrežite na zalogajčiće. Pustite mašti na volju i obogatite ukusne zalogajčiće sirom, svježim povrćem ili sirnim namazom. Oni hrabriji mogu se poslužiti i umakom od hrena. Na vrh svakog zalogajčića dodajte različite nareske, predlažemo Šunku Finu ili Pečenu šunku, a na ostatak stavite neku od trajnih kobasica - Panonu, Čajnu ili Panonu s paprikom. Na taj način zadovoljit ćete sva zahtjevna nepca svojih uzvanika. Svi će biti oduševljeni i ukoliko u Kuhanu šunku ili Šunku u ovitku stavite malo svježeg sira i potom ju zarolate. S provjerenim narescima svaki zalogaj postaje delicija, pa ne čudi informacija da PIK u proljetnoj sezoni, u samo dva mjeseca, proda preko 4,3 milijuna pakiranja PIK narezaka.

Nećete pogriješiti ni ako napravite pizzu ili pizzette, na koje možete postaviti sve što vam padne na pamet. Ne mora to nikako biti tradicionalna pizza rajčica-sir-šunka-gljive. Dajte mašti na volju - dodajte narezane trajne kobasice, ili Kranjsku kobasicu, dodajte vrhnja, feferona, ma što god poželite, kako bi bila što ukusnija i sočnija.

Uvijek možete ispeći i bruschette, koje također možete pripremiti po vlastitoj želji i inspiraciji - uz malo mozzarelle, rajčice i primjerice šunke ili trajnih kobasica, dobit ćete ukusno i hrskavo predjelo koje će oduševiti i najzahtjevnija nepca. Isto stoji i za muffine, u koje zaista možete dodati što god poželite i napraviti slatke i slane varijante. Malo narezane šunke, mortadele ili trajnih kobasica, uz dodatak sira, postati će u tili čas dobitna kombinacija.

Tko kaže da torta uvijek mora biti isključivo slatka? Zašto se jednom ne biste okušali u izradi slane torte, za koju ne trebate ni pećnicu upaliti. U kalup za tortu položite šnite tosta, u posebnoj posudi izmiješajte svježi sir, vrhnje te premažite tost tom smjesom. I opet pustite mašti na volju - hoćete li kombinirati šunku, naribani sir i kisele krastavce ili neku po vašoj želji kombinaciju, ostavljamo vam na volju, no vjerujte da će gosti, jednako kao i u slučaju čokoladne torte, tražiti da im stavite još toga na tanjur.

Kada smo na tragu torti, možete isprobati i napraviti slane rolade, koje također možete puniti po želji. Za roladu je jedino važno da se dobro ohladi u hladnjaku kako bi se, kada je to potrebno, mogla lagano rezati. Ljubitelji palačinki doći će na svoje slanom varijantom ove poslastice, koju ćete potom pohati. Ako vam se ne da previše razmišljati i imate ziheraški pristup, napunite ih tek nekim topivim sirom, poput gaude, i dodajte šunku. Ne zaboravite pripremiti i tartar ili neki drugi umak po želji, kako bi jelo dobilo na sočnosti.

Ili jednostavno možete poslušati naš savjet i napraviti preukusne pizza crostine. Dobar tek!

Pizza crostini

Sastojci:

  • 200 ml pasirane rajčice
  • ½ žličice soli
  • 1 žličica origana
  • 10 kriški kruha (poput ciabatte)
  • maslinovo ulje
  • 125 g mozzarella sira, narezanog na šnite
  • 150 g trajne kobasice, tanko narezane (Čajna, Panona, Zimska)
  • bosiljak

Priprema:

Pomiješajte pasiranu rajčicu s origanom i solju.

Kruh posložite na lim obložen papirom za pečenje, na svaku krišku stavite po žlicu umaka od rajčice. Na umak od rajčice stavite po jednu šnitu mozzarelle i nekoliko kolutića kobasice. Pecite ovako pripremljene crostine u prethodno zagrijanoj pećnici na 200˚C.

Pecite ih desetak minuta tek toliko da kruh postane hrskav, a sir se otopi.

Prilog je napravljen u produkciji tnative tima tportala u suradnji s PIK Vrbovcem u skladu s najvišim profesionalnim standardima.