OPREZNO

Imate suhu kožu? Onda biste svakako trebali izbjegavati ove sastojke u kozmetičkim proizvodima

04.03.2020 u 15:22

Bionic
Reading

Suha koža koja je tijekom zimskih mjeseci dodatno izložena dehidraciji, zahtijeva posebnu njegu, a dermatolozi upozoravaju kako određeni proizvodi

Svi koji muku muče sa suhom kožom znaju kako je katkad pronalazak odgovarajućih preparata zbog kojih nećemo imati dojam kako nam je koža još više isušena, zategnuta i osjetljiva.

Ako i vi imate ovaj problem, trebate se fokusirati na beauty proizvode koji ne sadržavaju tvari koje dodatno isušuju kožu.

Prema riječima američke dermatologinje Deanne Robinson ukoliko imate suhu kožu, pripazite na deklaraciju i birajte proizvode koji imaju u sebi tzv. humektante i emolijense. Naime, humektanti privlače vodu u kožu, a najčešći humektanti su glicerin, hijaluronska kiselina i urea, a emolijensi su sastojci koji omekšavaju kožu i zadržavaju vlagu, poput mineralnih ulja i lanolina.

'Emolijense koristite s velikim oprezom ako ste skloni aknama', upozorava ona.

Također, pripazite i na make up pa izbjegavajte tvari koje isušuju kožu i radije se odlučite za šminku koji hrane i štite kožu, poput hijaluronske kiseline.

Parfemi

Sintetički i prirodni parfemi često se dodaju u kozmetičke proizvode kako bi lijepo mirisali, ali i oni mogu biti štetni ako imate osjetljivu ili suhu kožu jer iritiraju kožu. Stoga, bez obzira na tip kože, trebali biste izbjegavati proizvode koji u sebi sadrže parfeme, jer mogu uzrokovati iritaciju kože i čak potaknuti nastanak akni ili ekcema.

Glikolna kiselina

Glikolna kiselina kemijski je eksfolijant koji se često koristi kako bi se pročistile začepljene pore. Iako je važan za uklanjanje mrtvih stanica kože, ako je vaša koža suha, ovaj biste sastojak trebali izbjegavati u make up proizvodima i formulama koje nanosite na lice.

Alkohol

Ovaj se sastojak u različitim make up proizvodima može pojaviti u nekoliko različitih oblika. Alkohol ćete često pronaći i u make upu ili puderima koji se brzo suše ili imaju matirajući finiš, a osim što isušuje, alkohol vrlo često može uzrokovati i pojavu ekcema, psorijaze ili rozaceje.

Salicilna kiselina

Salicilna kiselina čest je sastojak u proizvodima namijenjenima masnoj koži i koži sklonoj aknama, a koji jako isušuje kožu. Upravo zbog toga ga izbjegavati u make up proizvodima, kako se suha koža ne bi dodatno isušila.