ORALNA HIGIJENA

Imate osjetljive zube? Možda je problem u ovome!

  • Autor: Tvrtko Braun
  • Zadnja izmjena 19.06.2015 08:15
  • Objavljeno 19.06.2015 u 08:15
usta zubi

usta zubi

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

U slučaju da imate problema sa zubima, a ne znate zašto, brojni su uzroci koji vam možda nisu pali na pamet - od problema sa želucem do korištenja paste za izbjeljivanje zuba

Hrana i piće visoke kiselosti

Najčešći uzroci problema sa zubima su hrana i piće visoke kiselosti jer uništavaju zubnu caklinu.

Žgaravica

Osobe koje pate od problema sa želucem imaju povećanu šansu da će imati i problema sa zubima iz istog razloga kao i oni koji često jedu i piju hranu i piće visoke kiselosti - želučana kiselina vraća se u usta te zatim nagriza zubnu caklinu.

Pretjerano pranje zuba

Prejako četkanje zuba s vremenom može oštetiti njihov zaštitni sloj. Rezultat je ogoljeni dentin koji okružuje zubne živce.

Bolest desni

Problemi sa zubima mogu biti znak paradontoze koja ponekad može biti rezultat kroničnog gingivitisa, a on uzrokuje povlačenje desni i otkrivanje zubnih kosti. Posljedica takvih problema može biti gubitak zuba ili čak ozbiljniji zdravstveni problemi.

Talog na zubima

Loša oralna higijena dovodi do nakupljanja zubnog taloga koji s vremenom uništava caklinu. Posljedice su, kao i u prethodnim slučajevima, pristup štetnih tvari i organizma zubnim živcima.


Škripanje zubima i stiskanje čeljusti

Kad tarete zubima o zube ili čvrsto stišćete čeljust, možete uzrokovati stvaranje malih pukotina na zubu i otkrivanje dentina.

Starost

Povećani problemi sa zubima normalan su dio starenja. Godine uzrokuju postepeno povlačenje desni sa zuba, što kao posljedicu ima otkrivenu caklinu i zubnu kost.

Izbjeljivanje zuba

Neki oblici izbjeljivanja zuba koriste kemijske spojeve što štete caklini. Čak i neke plombe mogu biti problematične.

Sredstva za ispiranje usta

Neka sredstva za ispiranja usta sadrže alkohol i druge kemikalije koje štete zaštitnom sloju zuba.

Pasta za izbjeljivanje zuba

Neke paste za izbjeljivanje zuba imaju kemijske spojeve koji štete caklini, a oko njihovog izbora najpametnije je posavjetovati se sa zubarom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!