BEAUTY SAVJET

Imate gustu i neukrotivu kosu? Evo kako ćete je obuzdati

27.04.2023 u 20:13

Bionic
Reading

Najčešće možemo pročitati savjete o tome kako kosi dati dodatni volumen ili je učiniti bujnom. No što kad je čvrsta i pomalo divlja?

Ako i vi muku mučite sa svakodnevnim stiliziranjem, vjerojatno ste i vi vlasnica guste i čvrste kose koja često odbija poslušnost.

I da, možete odahnuti - nećete morati upotrijebiti pola bočice regeneratora te sat vremena potrošiti na feniranje i peglanje.

Gusta i bujna kosa doista je blagoslov i prokletstvo. Prije svega, za lijepu kosu bitno je ispuniti odgovarajuće preduvjete: šišanje, oblikovanje, izbor dobre četke i naravno - njega.

Koja je na kraju najbolja frizura za gustu kosu?

Iskusni frizer Michael Van Clarke objašnjava da savršena frizura za gustu i bujnu zahtijeva dobro osmišljenu slojevitost.

'Ravna frizura A-linije iznimno je teška i naporna za oblikovanje. Stoga je slojeviti stil puno bolji, pogotovo ako imate dugu ili srednje dugu kosu. Ne brinite, frizura ala Rachel Green, koja je proslavila Jennifer Aniston, sad ustupa mjesto puno lepršavijim, suptilnijim načinima šišanja. Stepenasti rez se tu uopće ne primjećuje, već samo služi da kosa opuštenije pada', kaže frizer.

Upozorava i da na ovakvom tipu kose ne treba provoditi mokro šišanje, već je kad je suha.

Precizno šišanje slojeva, dodaje, doista može prepoloviti vrijeme potrebno za oblikovanje.

  • +5
Priyanka Chopra ponosna je vlasnica guste i čvrste kose Izvor: Profimedia / Autor: Stuart Hardy/ABACAPRESS.COM / Abaca Press / Profimedia

Što se tiče stiliziranja, gustu kosu možete oblikovati i ako je spletete u pletenicu, kao polupunđu ili kao visoki rep, a sjajno ćete izgledati i ako je uvijete uz pomoć velikih uvijača koji daju ženstven izgled. Pripazite i na izbor četke jer one koje su loše kvalitete mogu prouzročiti ogromnu štetu, kako zbog trenja koje se stvara na kosi, kao i zbog zapinjanja, petljanja i lomljenja.

'Vrsta, gustoća i varijacije u duljini dlačica ključni su za to koliko dobro četka djeluje na gustu kosu', objašnjava Van Clarke. Upozorava da treba obratiti pozornost i prilikom četkanja kose.

'Izbjegavajte četkati mokru kosu, a ako to činite, koristite samo češalj s najširim zupcima', savjetuje Van Clarke. Za oblikovanje se preporučuje npr. okrugla četka.

Savjet za kraj: Nikako ne zaboravite i na sredstva za hidrataciju kose, osobito ako je kovrčava ili valovita ili je često tretirate sredstvima za ravnanje ili uvijanje.