Čajem do zdravlja

Imamo 6 sastojaka za najfiniji čaj ove zime

01.12.2017 u 11:06

Bionic
Reading

Zima nam polako kuca na vrata i vrijeme je da posvetite više pažnje sebi i svojemu zdravlju. U jeku sezone gripe i prehlade čaj je omiljeni napitak svima, a kako je opće poznato to da su indijski čajevi veoma učinkoviti u održavanju zdravlja, danas vam predstavljamo Masala Chai - ajurvedski napitak za održavanje zdravlja

Drevna ajurvedska mješavina začina za očuvanje zdravlja i pomoć kod lakših tegoba, Masala Chai, danas je najpoznatije piće iz Indije, duboko utkano u njihovu kulturu, povijest i medicinu. O korijenima samog napitka nagađa se da je nastao na indijskom kraljevskom dvoru 8000-5000 godina prije Krista. Osmišljen kao mješavina začina za održavanje zdravlja, s razlogom se brzo proširio indijskim poluotokom, a nakon toga i ostatkom svijeta. Ajurveda je drevna indijska znanost o čovjeku i vraćanju tijela u balans preparatima iz prirode. Na taj način omogućavamo tijelu da samo sebe izliječi te iskoristi svoj pun potencijal. Šest začina koji se međusobno nadopunjuju olakšavaju tijelu sve funkcije te svojim antioksidativnim svojstvima smanjuju štetu nanesenu modernim načinom života.

Masala čaj kao mješavina ovih šest začina ne sadrži kofein te je pogodan za djecu, starije i ljude s krvožilnim problemima. Također savršeno sjeda na prazan želudac, grije tijelo i priprema ga za dan. Kao takav, savršen je za početak i kraj svakog dana.

6 začina: 

Đumbir (Zingiber officinale)

Danas jedan od najpopularnijih dodataka jelima, i to s punim pravom. Indijcima i Kinezima je đumbir poznat preko 5000 godina, najviše zbog svog blagodatnog učinka na zdravlje. Glavni aktivni sastojak đumbira, gingerol, nalazi se u korijenu biljke te ima snažna antioksidativna i antimikrobna svojstva.

Đumbir ima jak učinak na probavu. Smiruje želučanu kiselinu i ubrzava pražnjenje želuca te pomaže kod mučnine i nadutosti. 

U borbi protiv mikroorganizama, po jednom znanstvenom istraživanju iz 2012., ekstrakt đumbira je pobijedio nekoliko vrsta antibiotika. Kao savršeni lijek za prehladu, čaj od svježeg đumbira je prepoznat u cijelom svijetu.

Zvjezdasti anis (Illicium verum)

Mirisom i izgledom jedinstven, zvjezdasti anis je nezamjenjiv sastojak u mnogim kulturama. Sa snažnim antioksidativnim i antimikrobnim svojstvima, moćan je borac protiv prehlade i gripe.

Šikiminska kiselina je glavni aktivni sastojak zvjezdastog anisa. Prema istraživanjima, anis je iznimno snažan u borbi protiv virusa i bakterija, a visoka razina vitamina C i linalola djeluju antioksidativno te dokazano sprečavaju razvoj raka u laboratorijskim pokusima.

Tradicionalno se koristi za pomoć kod menstrualnih tegoba te kao blagi sedativ za pomoć kod nesanice.

Zeleni kardamom (Elettaria cardamomum)

Podrijetlom iz Indije, Nepala i Butana, zeleni kardamom se smatra vrijednim sastojkom u ajurvedi i kineskoj medicini. Žvače se kao osvježivač daha, a pruža zaštitu cijelom probavnom traktu.

Istraživanja pokazuju pozitivan učinak kardamoma na razinu kolesterola, a prema principima aromaterapije, koristi se za povećanje cirkulacije u plućima, olakšavajući simptome astme i bronhitisa.

Pomaže kod probavnih tegoba, a ekstrakt kardamoma dokazano djeluje protiv stanica raka debelog crijeva. 

Tradicionalni je lijek protiv mučnine i povraćanja, a neki ga smatraju i afrodizijakom.

Cejlonski cimet (Cinnamomum verum)

Jedan od intenzivnijih začina, cimet se nalazi u većini svjetskih kuhinja današnjice, no ne samo zbog okusa. Njegova ljekovita svojstva su od davnina poznata te je njegova vrijednost kroz povijest često premašivala vrijednost zlata. Jedno od najjačih djelovanja cimeta je regulacija šećera u krvi. Prema nekim istraživanjima, pojačava osjetljivost stanica na inzulin, čime pomaže dijabetičarima i osobama s metaboličkim sindromom smanjujući inzulinsku rezistenciju. Također regulira masnoće u krvi te tako smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. 

Cimet također djeluje zaštitno na neurodegenerativne poremećaje poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti svojim visokim udjelom antioksidativnih sastojaka sprečavajući mutaciju i preranu smrt stanica. 

Klinčić (Syzygium aromaticum)

Podrijetlom iz Indonezije, ovaj aromatični cvijet se koristi u ajurvedskoj, kineskoj, ali i zapadnoj medicini. Klinčić odlikuju snažna antibakterijska i protuupalna svojstva, a sadrži i prirodni anestetik eugenol koji pomaže kod zubobolje i grlobolje. 

Svojim snažnim antioksidativnim djelovanjem pomaže radu jetre te olakšava izbacivanje toksina. Također, pospješuje iskoristivost šećera u krvi te može pomoći kod dijabetičkih i preddijabetičkih stanja. 

U želucu pospješuje izlučivanje zaštitne sluzi te može pomoći kod želučanog ulkusa i gastritisa.

Crni papar (Piper nigrum)

Uz sol, najčešće korišten začin na svijetu. Sve današnje kulture su prihvatile crni papar u prehrani, a to nije ni slučajno s obzirom na njegova zanimljiva svojstva. Papar sadrži mnoštvo vitamina i minerala, poput cinka, koji djeluje kao 'tihi' antioksidant te željeza, ključnog u prijenosu kisika u krvi. 

Papar sprečava nastanak plinova u crijevima te olakšava nadutost, ubrzava iskoristivost masnoća u tijelu, grije ga te može pomoći kod mršavljenja. Prema aromaterapijskim principima, ulje papra se koristi za ublažavanje simptoma artritisa i bolnih mišića. 

Jedan od najznačajnijih učinaka papra je da pospješuje iskoristivost ostalih hranjivih sastojaka te je zato ključan dio svakog obroka. Vrijednost ovog napitka su prepoznali ljudi iz Male Indije, obrta iz Zagreba, koji svoju originalnu recepturu ručno pakiraju u filtar vrećice kako bi vam svaka masala bila savršena.

Masala čaj čeka vas u shopu Babas na bazzar.hr pa i ove zime uživajte u zdravim i ukusnim čajevima.