SPOJ UMJETNOSTI I FUNKCIONALNOSTI

Ikea predstavila svoju novu ograničenu kolekciju u kojoj je surađivala s nekim od najaktualnijih umjetnika današnjice

17.03.2021 u 11:06

Bionic
Reading

Ikea predstavlja kolekciju Art Event 2021 s ciljem istraživanja granice između umjetnosti i funkcije i propitkujući što s umjetničkim djelom koje ima funkciju svakodnevnog predmeta. Za ovu ograničenu kolekciju od deset predmeta Ikea je surađivala s nekim od najaktualnijih umjetnika današnjice - Danielom Arshamom, Gelchopom, Humans since 1982, Sabinom Marcelis i Stefanom Marxom

Od 2015. godine Ikea surađuje s umjetnicima iz cijelog svijeta na stvaranju kolekcija Art Event, slaveći različite izraze umjetnosti pomoću različitih žanrova i zanata. Tako ručno tkani umjetnički sagovi, figurice u kristalnom staklu i zidne umjetnosti poput fotografije, ulične umjetnosti i ilustracija postaju dijelom ovih kolekcija, čija je svrha ostala ista tijekom godina - demokratizirati umjetnost i učiniti je dostupnom i pristupačnom svima.

Uz to, šestim izdanjem kolekcije Art Event, Ikea želi dovesti umjetnost u domove što više ljudi - ovaj put brišući tanku granicu između umjetnosti i dizajna. Kako bi se otisnula na ovo putovanje, pozvala je umjetnike različitih profila iz svih dijelova svijeta: Daniela Arshama (New York), Gelchop (Tokio), Humans since 1982 (Stockholm), Sabinu Marcelis (Rotterdam) i Stefana Marxa (Berlin).

'Odlučili smo surađivati s različitim umjetnicima iz cijelog svijeta kako bismo pokazali raznolikost umjetnosti i dizajna na jednome mjestu', istaknuo je Henrik Most, kreativni lider kolekcije Art Event. 'Želimo pokazati da biti umjetnik ili biti dizajner ne znači da morate ostati ograničeni i raditi samo na jednom području, već da možete raditi na različitim poljima te da je ovaj novi pokret imao dubok utjecaj na današnju scenu dizajna i umjetnosti', zaključio je.

  • +33
Ikea Art Event 2021. Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Kolekcija se sastoji od 10 predmeta za uređenje doma koji propitkuju perspektivu svakodnevnih predmeta, istodobno odajući počast kreativnosti. Kolekciju tako čine zidna lampa Sabine Marcelis, zidni sat Daniela Arshama, stolna svjetiljka i lampa u obliku imbus ključa, koje je dizajnirao Gelchop, vaza i lagana deka Stefana Marxa te zidni ukrasi koje potpisuju Humans since 1982.

'Svaki proizvod u ovoj kolekciji ima praktičnu funkciju, a istovremeno je umjetnički predmet. Tradicionalna ideja da je umjetnost vrhunska, a dizajn dio masovne kulture - jednostavno više ne vrijedi. To dvoje se fantastično nadopunjuju - tu se događa čarolija', kaže Henrik Most.

Kako bi se slavila demokratizacija umjetnosti i kreativnosti kod kuće, osobito u vremenima poput trenutnog, u kojem je mnogim ljudima pristup umjetnosti ograničen zbog pandemije - kolekciju možete iskusiti i poigrati se od kuće uz pomoć prilagođenih AR efekata koji su na raspolaganju putem Ikeinog profila na Instagramu.