DIZAJNERSKA POSLASTICA

Ikea dala uvid u svoju najiščekivaniju kolekciju do sada

02.05.2018 u 11:20

Bionic
Reading

U prijenosu uživo najpoznatija svjetska trgovina namještaja Ikea otkrila je nekoliko prototipa proizvoda koji čine dugo iščekivanu kolekciju nastalu u suradnji s modnim dizajnerom Virgilom Ablohom

Ovaj osnivač luksuznog streetwear brenda Off- White i novi kreativni direktor muške linije Louis Vuittona u društvu Ikeina kreativnog vođe Henrika Mosta otkrio je nekolicinu prototipa iz kolekcije u prijenosu uživo emitiranim iz New Yorka.

Ikea x Virgil Izvor: Društvene mreže / Autor: screenshot

Nova Ikeina kolekcija nastala u suradnji s jednom od najvećih zvijezda modne scene nosit će ime Markerad i usmjerena je mladim ljudima koji opremaju svoj prvi dom.

Sadržavajući mješavinu namještaja i dekorativnih elemenata, mnogi predmeti iz kolekcije slijede izgled tradicionalnih Ikeinih komada kojima je Abloh podario suptilne preinake referirajući se na pop art koji slavi ironiju.

'Bit projekta nije isključivo dizajniranje nečega kul da bi bilo kul. Pokušavam dodati umjetničku kvalitetu predmetima koje već posjedujete', izjavljuje Abloh.

Među 'uzvišenim dizajnom' predstavljenim u New Yorku tako se isticala drvena stolica jednostavna dizajna koja dolazi s detaljem crvena stopera za vrata postavljenog ispod jedne od nogu stolice.

Objavu dijeli @virgilabloh

Također je predstavljena staklena vitrina s drvenim okvirom, koju je Virgil Abloh stvorio kako bi ponudio originalno mjesto za pohranu i isticanje obuće te sličnih predmeta. Slavni dizajner otkriva da je na ideju staklenih vitrina došao kako bi ljudima pomogao u smanjenju želje za nepotrebnom kupnjom.

'Ladice često skrivaju kako neželjene tako i najdraže predmete. Pohranjene u staklenim vitrinama, postaju umjetnički objekt te smatram da će uspjeti neizravno utjecati na našu potrošnju', ističe Abloh.

Vitrinu čine i crvene ručke oblikovane poput noktiju, kao dizajnerska referenca na alate potrebne za sastavljanje Ikeina namještaja.

  • +5
Virgil Abloh Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Kolekcija će također sadržavati Virgilovu inačicu kultne Ikeine torbe Frakta, a nju umjesto prepoznatljive plave boje krasi bež nijansa te natpis 'Sculpture'.

Natpisi su s vremenom postali zaštitni znak Aloblohova modnog potpisa, a osim torbe Frakta, krase dva modela predstavljenih tepiha – crveni s natpisom 'Blue' i perzijski tepih u sivim tonovima prekriven tekstom 'Keep Off'.

Švedski div prošle godine s javnošću je podijelio vijest o radu na kolekciji s Ablohom - diplomiranim arhitektom, uspješnim modnim dizajnerom i dugogodišnjim suradnikom Kanyea Westa.

Prototipe kolekcije predstavljene u prijenosu uživo Abloh smatra 'prekretnicom' u njezinom napretku, a njih i dalje planira testirati prije masovne proizvodne i lansiranja u trgovine, u kojima se očekuju 2019. godine.

Objavu dijeli Alex 👊🏻 (@alwrntz)