JOŠ JEDNO PRIZNANJE U NIZU

Igor Galaš otvorio Kineski tjedan mode

30.03.2011 u 09:17

Bionic
Reading

Nakon osvojene brončane nagrade na svjetskom modnom natjecanju Hempel Award, poznatom hrvatskom dizajneru je pripala i čast da svojom kolekcijom otvori Kineski tjedan mode

Najnagrađivaniji hrvatski dizajner Igor Galaš osvojio je još jednu nagradu na najvećem svjetskom modnom natjecanju Hempel Award, čiji se spektakl održava za vrijeme trajanja Kineskog tjedna mode. Osim brončane nagrade za treću najbolju kolekciju svijeta i posebne nagrade za najboljeg studenta i sudjelovanje države, Igor je dobio čast da svojom kolekcijom prije par dana otvori Kineski tjedan mode.

Nakon nekoliko nagrada sa svjetskih natjecanja, te pobjede na svjetskom natjecanju iDDunedin emerging designer award competition na Novom Zelandu prošle godine, specijalne nagrade stručnog žirija Mittelmode, internacionalnog natjecanja u Italiji, Igor Galaš je u samo finale Henkel Awarda ušao s temom kolekcije INFILTRACIJA koja se temelji na ručno izrađenom pletivu i dekonstrukciji šivanih odjevnih predmeta.

Hempel Award najveće je svjetsko modno natjecanje na kojem finalisti prvo prolaze razna prednatjecanja kao što su crtanje, pletenje, konstrukcija i izrada modela, koja se odvijaju u Šangaju. Spektakularno finale održava se u Pekingu pred 50-ak članova žirija te pred oko čak 2.500 novinara i oko 5.000 gostiju. Od nekoliko desetaka tisuća prijavljenih natjecatelja, u samo finale ulazi 26 mladih dizajnera iz cijelog svijeta.

Ovo nije prvi puta da je Igor Galaš uspio ući u finale ovog natjecanja. Godine 2009. na istom tom natjecanju stručno povjerenstvo, u kojem su sjedili profesori legendarnog Bunk Fashion Collegea iz Japana (koji su pohađali Kenzo Takada i Yohji Yamamoto) nagradilo je Igora s čak tri nagrade: zlatnom medaljom za najbolji modni crtež, brončanom medaljom za najbolju kolekciju te posebnom nagradom Republici Hrvatskoj i mladom dizajneru za prvo sudjelovanje na Hempel Award natjecanju. Samim time, ovo je drugi puta da Hrvatska sudjeluje u finalu tako velikog i zahtjevnog natjecanja, a Igor je prošao duplo veću provjeru i žiriranje te je odličnim umjetničkim crtežima i esejom na temu tehnoloških napredaka i svojstvima vune na temu infiltracije i zaštite okoliša oduševio žiri. Također,talentirani Igor je jedini u povijesti natjecanja koji je uspio dva puta ući u finale Hempel Awarda i oba puta biti nagrađen.

Nekoliko dana prije odlaska na ovo prestižno svjetsko natjecanje, Igor se predstavio domaćoj publici s čak dvije različite kolekcije na nedavno održanom Dove Fashion.hr-u. Osim vlastite kolekcije, Igor je prikazao i kolekciju Additive Collection–Arena add Galaš, koju je dizajnirao za Arena Pulu, a nastala je u sklopu projekta Fashion.hr Industrija.