PRIVLAČNOST SE MOŽE IZMJERITI

Idealno žensko tijelo ima obline, ali ne pretjerane

03.03.2009 u 10:00

Bionic
Reading

Njemački znanstvenici potvrdili su ono što je mnogim muškarcima i ženama odavno bilo jasno, a to je da je idealna ženska figura vitka s relativno malim omjerom struka i bokova

Nova istraživanja pokazala su da je najvažniji preduvjet ženske privlačnosti omjer struka i bokova, dok su drugi važni faktori omjer grudi i područja ispod grudi te grudi i struka.

U njemačkom istraživanju ocjenjivala se privlačnost žena putem određenog softvera. Znanstvenici su manipulirali fizičkim izgledom jedne žene u 234 varijacije s različitom duljinom nogu, ruku, veličinom grudi, bokova, i struka.

Više od 34 tisuće ljudi ocjenjivale su privlačnost tih slika. Dok je žensko lice bilo neizmijenjeno na svim fotografijama, ispitanici su ipak one fotografije na kojima je žena imala mali omjer struka i bokova i manju težinu ocijenili privlačnijim. To je samo potvrdilo prijašnja ispitivanja po kojima su žene s malim omjerom struka i bokova muškarcima najprivlačnije.

Jedna od fotografija imala je mjere poput popularne lutke Barbie, no zanimljivo je da ta fotografija nije odabrana kao idealna jer se muškarcima i ženama ipak sviđaju žene s malo više oblina od barbike.

Znanstvenici su ovim istraživanjem dokazali postojanje jasno definiranog ideala ženske ljepote koji se može izmjeriti i statistički opisati.