EDINA PLIČANIĆ

I sama sam bila opsjednuta ulogom Crnog labuda

27.01.2011 u 09:38

Bionic
Reading

'Fenomenalno! Nadrealno! Intrigantno! Cijeli film je predstava! Pogodio je srž 'Labuđeg jezera', konflikt između crnog i bijelog labuda, opsesiju ulogom koju sam i sama osjetila kad sam vježbala tu koreografiju', pohvale su kojima je prvakinja baleta zagrebačkog HNK-a počastila filmski uradak redatelja Darrena Aronofskog na premijeri u Movieplexu Centra Kaptol, gdje su joj se pridružile kolege iz ansambla

Film koji je ujedno svečano otvorio MAXtv Filmomaniju 4 odgledala je i ravnateljica baleta HNK-a Split, Almira Osmanović sa suprugom, redateljem Jakovom Sedlarom, a zatekli su se tu i njegov kolega Vinko Brešan, TV urednik Đelo Hadžiselimović, glumci Mislav Čavajda i Leona Paraminski s dečkom, Tinom Komljenovićem.

U sklopu svojih standardnih priprema za komentiranje dodjele Oscara odgledao ga je i modni kritičar Nenad Korkut: čak pet nominacija za zlatni kipić i više je no dobar razlog.

'Slažem se da je film sjajan, ali da bi bio remek-djelo, fali mu europski režiser ili štih. Roman Polanski bi tu bio idealan, no ovo je vrh onoga što se može očekivati od američkog art filma. To je priča o ludosti i nedostaje mu 'ono nešto': više bih volio da se pokazalo manje od fizičkih manifestacija, a naglasio osjećaj jeze, kao što je to učinio Polanski u 'Rosemarynoj bebi', 'Stanaru' i 'Odvratnosti'. U sva ta tri filma glavni likovi suočavaju se s ludilom, kao i ovdje. Ponavljam, film je sjajan i to je jedino što mu nedostaje i, bez obzira na sitnice, radi se o ulozi života Natalie Portman, koja je također – sjajna', kliničkim okom 'Crnog labuda' vidio je dr. Korkut.