POPULARNA NAMIRNICA

I s medom treba oprezno, a evo i zašto

01.11.2014 u 08:44

Bionic
Reading

Nijedno pretjerivanje nije dobro pa tako ni ono s medom. Inače zdrava namirnica u takvim se okolnostima pretvara u neprijatelja

Med je na glasu kao zdrava namirnica i to doista i jest. Problem je to što neki ne razumiju sva njegova svojstva pa pretjeruju s količinama. Mnogi su posljednjih godina bijeli šećer zamijenili medom i to je pohvalno. No pretjerivanje nikada nije dobro pa tako ni u slučaju meda.

I med deblja
Rafinirani stolni šećer (saharoza) u našim tijelima se obrađuje uz pomoć inzulina, hormona koji proizvodi gušterača. Oko 55 posto sadržaja meda čini fruktoza, voćni šećer koji se obrađuju u jetri. Unatoč kemijskoj razlici, naša tijela još uvijek reagiraju na med slično kao što reagiraju na rafinirani šećer – povećanom razinom šećera u krvi. To potiče gušteraču na proizvodnju inzulina, a tijelo na skladištenje masti što rezultira debljanjem. Kada se med konzumira prekomjerno, debljina neće izostati, unatoč tomu što je med zdraviji izbor od rafiniranog šećera. Također, prekomjerno konzumiranje meda može dovesti do brojnih problema koji nastaju zbog debljina poput srčanih problema ili bolesti jetre.

Obiluje kalorijama
Mnogi se zavaravaju da med sadržava manje kalorija od šećera, ali to baš i nije istina. Čajna žlica meda sadržava oko 22 kalorije dok ista takva žlica šećera sadržava 16 kalorija. Toga nije svjesna većina ljudi koja je šećer zamijenila medom. Iako je med zaista zdravija namirnica, obiluje kalorijama.

Med sadržava neznatne količine minerala
Većina ljudi med doživljava kao zdravu namirnicu i ona to u velikoj mjeri i jest, ali u hvalospjevima se zna pretjerivati. Naime, med koji se najčešće kupuje u trgovinama i na tržnicama, sadržava minerale u tragovima. Takav med je prerađen, a u procesu prerade gube se vrijedni nutrijenti. Znatno je kvalitetniji sirov, neobrađeni med.

Šteti zubima

Jedno britansko istraživanje pokazalo je da šećer iz meda također šteti zubima baš kao i rafinirani šećer, stoga ne treba pretjerivati u količinama.