cartier love

I nakon pola stoljeća ovo je jedan od najpoželjnijih komada nakita: Zašto je baš ova narukvica postala kultna

19.10.2022 u 09:56

Bionic
Reading

Kako po pitanju odjeće, modnih dodataka i frizura, tako i nakita, trendovi se mijenjaju, dolaze i prolaze. No neki komadi su vječni, bez obzira na sve. Ono što je mala crna haljina u modi, to je Cartierova narukvica Love u svijetu nakita, a slavi svojih pola stoljeća

Neki komadi nakita imaju izuzetnu sudbinu. Predstavljaju odvažan i univerzalan dizajn, snažnu simboliku, iznimno glamuroznu priču... A ponekad i sve to u isto vrijeme. Ovoj ekskluzivnoj skupini pripada Cartierova narukvica Love, snažna izjava ljubavi koja je proslavila pedesetu obljetnicu.

Sve je počelo 1969. Kultni francuski par Serge Gainsbourg i Jane Birkin pažnju su plijenili ne samo ekstravagantnim ponašanjem, već i modnim izričajem. U srpnju te godine ljudi su hodali po Mjesecu, a tri tjedna kasnije pjevali o slobodnoj ljubavi na Woodstocku.

U međuvremenu su se u Parizu slavile predanost i odanost: Cartier je predstavio komad nakita u dva dijela; s jedne strane narukvica s motivom glave vijka, a s druge strane mali odvijač koji je pričvršćuje na zapešću kako baš nikada ne bi skliznula s ruke. Način da se kaže 'moje je srce već zauzeto'.

Apsolutno je to vizionarski potez i slavlje ljubavi u jeku seksualnog oslobođenja. Bio je to revolucionaran način koji je pokazao da nakit može poslužiti kao izraz ljubavi i nositi snažnu simboliku. Naime ljubavnu narukvicu nije bilo lako skinuti.

Iste te godine talijanski umjetnik Aldo Cipullo napustio je Tiffany & Co i prešao u Cartier, a narukvica Love bila je njegov prvi dizajn za liniju Maison, koja se odmah pokazala kao velik uspjeh i postala svojevrstan pečat luksuznog brenda.

Love je bila posve drugačiji primjerak nakita za to vrijeme. S naglašenom dozom minimalističkog chica, hvaljena je zbog koncepta dizajna koji predstavlja simbol bezuvjetne posvećenosti. Narukvica je također unijela velike promjene u tradicionalno nošenje nakita – bio je to univerzalan komad koji su mogli nositi i muškarci i žene kako za dnevne, tako i za večernje prilike.

Svi mitski parovi 1970-ih izjavljivali su svoju ljubav upravo narukvicom Love; počevši od Jane i Sergea, preko Elizabeth Taylor i Richarda Burtona, Sophie Loren i Carla Pontija, pa sve do Nancy i Francka Sinatre. A mnogima je upravo Cartier poslao primjerke kao poklon, što se pokazalo kao sjajan marketinški potez. Motiv je postao ikoničan, a danas ga nalazimo i na prstenju, privjescima, naušnicama… U početku, kako bi se jasno naglasilo njezino simbolično značenje, Cartier je imao politiku da prodaje narukvicu samo parovima. Iako se ta praksa više ne koristi, simboliku izvorne ljubavi kojom zrači teško je bilo čime zasjeniti.