PRESTIŽNA LISTA

I hrvatski grad među deset najpoželjnijih svjetskih destinacija

28.05.2014 u 12:40

Bionic
Reading

Najpoznatija internetska stranica za putovanja Trip Advisor objavila je rezultate godišnje ankete o najpoželjnijim svjetskim gradovima koje treba posjetiti, a na ljestvici najboljih deset gradova svoje mjesto našao je i Dubrovnik

U drugoj godišnjoj anketi najpoznatija internetska stranica za putovanja Trip Advisor prikupila je mišljenja 54 tisuće turista o putovanjima u 37 najprestižnijih urbanih destinacija. Tijekom slaganja liste najboljih gradova koji putnicima nude najbolje iskustvo ocjenjivani su elementi poput jednostavnosti snalaženja po gradu, čistoće, uslužnosti mještana te dobivene vrijednosti za novac.

Gradovi su poredani na ljestvice deset najboljih u različitim kategorijama, a anketa je pokazala da je najbolji grad, što se tiče cjelokupnog iskustva za putnike, Tokio. Također je dobio visoke ocjene po pitanju uslužnosti mještana, taksi službe, javnog prijevoza i čistoće ulica.

New York je pak jedini američki grad koji se našao na prestižnoj listi, a kao najbolji se pokazao u kategorijama najboljih restorana i noćnog života te je zahvaljujući tome zauzeo drugo mjesto na ukupnoj listi.

U zasebnim kategorijama Rim je ocijenjen najboljim gradom za kulturu, Singapur kao najbolji grad za solo putovanja dok je prema izboru čitatelja Budimpešta grad koji nudi najbolju vrijednost za novac. Najboljim mjestom za šoping proglašen je Dubai, a visoko pozicionirani su i New York i London.

Dubrovnik, koji se nalazi na desetom mjestu, može se pohvaliti najljubaznijim taksistima te se u toj kategoriji našao na prvom mjestu. 'Dubrovnik se oporavio od ratnog razaranja 1990-ih te su se turisti vratili u ovaj mirni grad. Smješten između Jadrana i Dinarida, dostupan je i pristupačan za mnoge europske turiste. Stari grad, namijenjen samo pješacima, osobito je šarmantan', navodi Trip Advisor o Dubrovniku.

Top 10 gradova koje, prema savjetu TripAdvisora, treba posjetiti:
1. Tokio
2. New York
3. Barcelona
4. Istanbul
5. Prag
6. Beč
7. Berlin
8. Rim
9. Pariz
10. Dubrovnik