VELIKO ISTRAŽIVANJE

Hrvatski su muškarci liberalniji nego što mislimo

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 09.03.2011 15:41
  • Objavljeno 09.03.2011 u 12:16
flert muškarac žena

flert muškarac žena

Izvor: Corbis / Autor: Westend61/Corbis

Veliko istraživanje u kojemu je sudjelovalo šest zemalja, između ostalih i Hrvatska, pokazalo je da su hrvatski muškarci ipak liberalni

'Evolving Men - Initial Results from the International Men and Gender Equality Survey' naziv je velikog trogodišnjeg multinacionalnog istraživanja o muškarcima i ravnopravnosti među spolovima. Opsežno istraživanje provedeno je u Brazilu, Meksiku, Indiji, Čileu, Ruandi i Hrvatskoj, a u njemu je sudjelovalo više od osam tisuća muškaraca i tri tisuće žena u dobi od 18 do 59 godina. Svi ispitanici odgovarali su na pitanja o seksualnom ponašanju, vezama, zdravlju, roditeljstvu i nasilju u obitelji.

www.k4health.org

www.k4health.org

Izvor: Screenshot / Autor: www.k4health.org

Hrvatski dio istraživanja proveden je u Zagrebu te u dva sela u Osječko-baranjskoj županiji, a sveukupno je sudjelovao 1.501 muškarac te 506 žena. Većinu među njima činili su ispitanici u dobi od 25 do 34 godine, a u pogledu obrazovanja većina je bila sa srednjom stručnom spremom.

Podaci pokazuju kako hrvatski muškarci i nisu baš toliki mačo tipovi koliko se vole prikazivati. Naime, 17 posto bilo je prisutno u rađaonici za vrijeme ženina porođaja, 28 posto ih je bilo u bolnici, ali ne i na porođaju, a 54 posto ispitanika nije bilo ni blizu žene, a ni blizu bolnice. Trideset i šest posto Hrvata misli da je osnovna uloga žene briga za djecu i kuhanje, 29 posto smatra da su žene zadužene za mijenjanje dječjih pelena, a tek 20 posto ih smatra da riječ muškarca mora biti zadnja.

Sudeći prema tome, hrvatski muškarci zapravo su najliberalniji jer, primjerice, čak 66 posto muškaraca u Ruandi smatra da njihova mora biti zadnja, a za takav stav izjasnilo se više muškaraca od hrvatskih u ostalim zemljama u kojima je provedeno ispitivanje.

Inače, istraživanje je pokazalo da je muškarcima glavni izvor stresa visina prihoda i nedostatak posla. No dobra je vijest ta da većina muškaraca – osim onih u Indiji i Ruandi – podržava ravnopravnost spolova. Kako je objasnio Gary Barker, jedan od inicijatora istraživanja, ovo je prvo istraživanje koje nudi sveobuhvatnu sliku o ponašanju muškaraca.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi