SLAVONIJA I BARANJA

Hrvatska je idealno odredište za ljubitelje vina

13.02.2015 u 10:52

Bionic
Reading

Kad se govori o vinu, prve su zemlje koje svakome padnu na pamet Italija i Francuska, no i Slavonija i Baranja u Hrvatskoj imaju štošta za ponuditi ljubiteljima tog pića

Neki ljudi tijekom svog godišnjeg odmora vole posjetiti vinske ceste u zemljama poput Italije i Francuske, no čini se kako i hrvatski vinogradi lako osvajaju srca i nepca, piše High 50

Jadranska obala nije novost, no svakako postaje sve popularnija ljetna destinacija. Ono što turisti ne poznaju dovoljno su Slavonija i Baranja.

Nakon što je dobila mnoge nagrade prije nekoliko godina, Hrvatska je definitivno našla svoje mjesto u vinskom turizmu.


Podunavlje – idealna klima za vinograde

Mikroklima oko Dunava iznimno je dobra za vinogradarstvo. Zemlja je u tom području vrlo plodna.

Vinarija Vina Belje smještena je u Baranji, a potječe još iz 17. stoljeća. Njena vina imaju specifičan okus zahvaljujući žutom lesu koji je pomiješan s kvalitetnom crnom zemljom tog kraja.

Bijela vina stoje u bačvama od nehrđajućeg čelika, dok su crna (anglosaks. crvena) u bačvama od slavonskog hrasta, a sve to nalazi se u restauriranom vinskom podrumu.

Graševina – najpopularnije hrvatsko vino

Graševina je hrvatsko najpopularnije bijelo vino slično talijanskom rizlingu. Druga vrlo popularna sorta je chardonnay, a ističe se i frankovka.

Vinski turizam oko Iloka

Ilok je šarmantan srednjovjekovni grad s bogatom poviješću vinarstva. Vinogradi ovog kraja navodno potječu još iz rimskog razdoblja.

Svake godine, 22. siječnja, u Iloku se slavi Vinkovo – blagoslivljanje vinograda na kojem se bogato jede i pije. Vinski turizam aktivno se počeo promovirati prije oko deset godina pa sad već postoje dobro poznate rute na kojima leže mnogi regionalni vinski podrumi i vinogradi.

Vinarija Iločki podrumi jedan su od najstarijih vinskih podruma u Hrvatskoj. Potječu iz 15. stoljeća.

Ilok je poznat po svom tramincu i silvancu – vinima koja su se točila na engleskom dvoru na krunidbi kraljice Elizabete Druge.

Principovac i njegovi vinogradi

Zadnja je stanica na ovom zanimljivom putovanju ladanjsko imanje Principovac iz polovice 19. stoljeća koje se nalazi na vrhu brijega s prekrasnim pogledom na okolni kraj. Sa svih strana spuštaju se vinogradi, a polja oko Dunava ugodno se zelene.

Ukratko, posjetitelji Slavonije i Baranje nesumnjivo će biti osvojeni još uvijek pomalo slabo poznatom Hrvatskom i njenim vinima.