UTJEHA ZA HRKAČE

Hrkanjem se troše kalorije

16.12.2008 u 00:00

Bionic
Reading

Što više hrčete, trošit ćete više kalorija, barem tako tvrde znanstvenici. No ipak upozoravaju da je to nezdrava navika kojom na kraju nećete izgubiti kilograme

Glasni hrkači troše više kalorija od onih tiših, pa čak i kad su budni i odmaraju se, stoji u istraživanju. Znanstvenici su, naime, otkrili da oni koji imaju ozbiljnih problema s hrkanjem troše dnevno oko 2.000 kalorija dok se odmaraju, što je značajno više od 1.626 kalorija koliko potroše 'slabiji' hrkači.

No osim te dosad nepoznate dobrobiti hrkanja, znanstvenici su upozorili na to da hrkanje može uzrokovati druge probleme pa i utjecati na gomilanje kilograma unatoč činjenici da troše više kalorija.

Istraživanje je provedeno na 212 pacijenata i pokazalo je kako hrkanje troši energiju za vrijeme spavanja što uzrokuje gubitak kalorija. Stručnjaci su mišljenja da je hrkanje povezano s usporavanjem metabolizma čime se objašnjava lakše nakupljanje kilograma.

Hrkanje pogađa četvoricu od deset muškarca i tri od deset žena. Također su dvostruko veće šanse da će hrkati pušači jer su im dišni putovi začepljeni ili upaljeni, pokazala su brojke. Osim toga, hrkanje povećava i alkohol, uzimanje tableta za spavanje, prekomjerna težina i spavanje na leđima. Također, prehlade i alergije mogu dovesti do određenih blokada u grlu, zbog čega opet dolazi do neugodnog hrkanja.