GURMANI, OPREZ

Hrana kojoj je teško odoljeti, a najviše deblja

10.04.2014 u 09:46

Bionic
Reading

Kada uživamo u tradicionalnoj hrani, ponekad si ne možemo pomoći iako znamo da nije zdrava i ima previše kalorija

No zgodno je znati da i druge nacije širom svijeta imaju iste 'probleme'kad su u pitanju neodoljiva nacionalna, ali i kalorijama izrazito bogato jela.


Acaraje
, Brazil

Brazilsko jelo acaraje sastoji se od graha pečenog u palminom ulju, a zatim mu se dodaju vatapa i caruru, odnosno ljuti umaci u kojima ima račića i još palminog ulja. No u samo jednoj žlici tog ulja ima čak sedam grama zasićenih masti, odnosno onih koje nisu zdrave.

Churros, Španjolska
U Španjolskoj se dan ne započinje zdravim obrocima poput žitarica, voća ili mlijeka. Nacionalno jelo churros omiljena je jutarnja poslastica mnogim Španjolcima, a sastoji se od tijesta prženog u dubokom ulju, posutog šećerom i cimetom i  prelivenog čokoladom.

Poutine, Kanada
Krumpir sam po sebi nije opasan za vitku liniju, ali ako pripremite poutine, imate problem. Naime u Kanadi se krumpir peče kao pomfrit umočen u umak s grudicama cheedara. Toliko je omiljen da je recept otkupio lanac brze hrane Burger King, a porcija ima čak 740 kalorija.

Khachapuri, Gruzija
U Gruziji su zaključili da i tanjur može biti jestiv, odnosno napravljen od kruha. Osmislili su jelo koje se sastoji od kruha i topljenog sira, a na vrhu se nalaze jaje i maslac. Možda je bolje ne znati koliko je to kalorija.

Nutella Crepes, Francuska
Ljubitelji Nutelle možda nisu svjesni toga da samo žličica ovog namaza ima 100 kalorija. No Francuzi su otišli korak dalje i osmislili Nutella crepes, odnosno pečene palačinke koje izgledaju poput džepa. On se puni omiljenim čokoladnim namazom, šećerom i šlagom.

Aligot, Francuska

U francuskoj regiji L'Aubrac hit je jelo po imenu aligot. Zapravo se radi o pire krumpiru u kojem se nalaze maslac, vrhnje, češnjak i topljeni sir. Prema tablici stranice FatSecret, žlica aligota sadrži šest posto od preporučene dnevne količine zasićenih masnoća. A sada zamislite da pojedete cijelu porciju uz ručak...

Pržena čokolada Mars, Škotska

Vrlo jednostavno, ali izuzetno kalorično. Škoti prže u ulju popularnu čokoladicu Mars i serviraju dok je još vruća i topi se ustima.

Jalebi, Indija
Naviknuti smo na poslastice poput krafni, ali u Indiji imaju jednako primamljivo i nezdravo slatko zadovoljstvo po imenu jalebi. Radi se o pogači umočenoj u slatki sirup.

Calzone, Italija
Možda niste znali, ali originalni calzone ima tijesta kao i pizza dovoljna za četvero ljudi. U regiji Campaniji sprema se najmanje zdrava inačica ovog jela sa svim dodacima.

Ramen, Japan
Ovo jelo postalo je vrlo popularno posljednjih godina, piše Huffington Post. Iako se radi o tradicionalnoj juhi s rezancima, problem je u načinu pripreme s uljem, masti i govedinom.