JEDINSTVENA TURSKA

Grad svile, termalnih voda, kestena: Nemojte da vam prođe ispod radara ovaj biser Bliskog istoka

05.03.2024 u 23:14

Bionic
Reading

Predivna Turska ima mjesta koja zovu na istraživanje prirode, hrane, povijesti, mjesta itekako vrijedna posjeta. Jedno od njih je četvrti po veličini i jedan od najstarijih gradova u toj zemlji, Bursa. Nalazi se u podnožju veličanstvene planine Uludag i ima bogatu povijest koja datira još od antičkih vremena. Premda se nalazi relativno blizu Istanbula, nerijetko ga se zapostavlja, a pravo je blago za sva čula

Povijest kaže da je Bursa bila prijestolnica Osmanskog Carstva skoro četiri desetljeća sredinom 14. stoljeća. Tada su je zvali Božji dar, danas Zelena Bursa, a razlog tome je jednostavan: oni koji odluče odvojiti više sati za posjet ovom gradu (udaljenom oko dva sata vožnje automobilom od Istanbula), u kojem je sahranjena sultanija Mahidevran, bit će fascinirani njegovim atrakcijama. Bursa je industrijski i kulturni centar Turske, a njena ekonomija zauzima drugo mjesto u toj zemlji, odmah poslije istanbulske.

Prilikom ulaska u grad mogu se vidjeti tvornice Renaulta, Fiata, Forda, Hyundaija i Toyote. Prema statistici, Bursa je zaslužna za čak 53 posto ukupne proizvodnje automobila u Turskoj, a pored njih, ondje se proizvode autobusi, tramvaji i njihovi rezervni dijelovi. Odvede li vas put u taj dio Turske, osjetit ćete srdačnost i toplinu grada koja se ogleda i u tome što ćete uvijek dobiti odgovor mještana na sva pitanja premda im strani jezici nisu jača strana.

Velika džamija (Ulu Cami) - jedan od prepoznatljivih znakova Burse

Neizostavno mjesto posjeta Bursi je Ulu Cami, džamija sagrađena u prvim godinama Osmanskog Carstva 1399. godine po nalogu sultana Bajazida u znak zahvalnosti za njegovu veliku pobjedu kod Nicopola 1396., a spada među najljepše džamije u Turskoj. Ono što će svima oduzeti dah je impresivna unutrašnjost sa šadrvanom (vrstom fontane koja se inače gradi u dvorištu džamija i hanova) u sredini, iznad koje je kupola kroz koju prodire svjetlost. Kada kiša pada, kupola se otvara i kiša pada direktno u fontanu. Ta je džamija poznata i kao najveći muzej kaligrafije s oko 190 natpisa na 87 zapisa (na zidovima i stubovima), za koje je zaslužno 40 najpoznatijih osmanskih kaligrafa tog vremena. Nalazi se i na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine.

  • +3
Ulu Cami Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Privatni album

Park Tophane s impresivnim pogledom

Svakako se vrijedi popeti na brežuljak Tophane, s kojeg možete doživjeti veličanstven pogled na grad. Ondje se nalazi kompleks u kojem se mogu vidjeti topovi, sahat-kula (33 metra visoka) sa satom iz 19. stoljeća, mauzoleji Osmana I. Gazija, osnivača Osmanskog Carstva, i Orhana I. Gazija, njegova sina, te članova njihove obitelji. Oni koji se umore i žele se odmoriti na tom posebnom mjestu mogu to učiniti u mirnim i ugodnim kafićima.

  • +3
Tophane Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Privatni album

Prošećite Koza hanom i opipajte najfiniju svilu

Posjet bilo kojem turskom gradu neizostavan je bez šopinga. Premda nije nimalo nalik onom u Istanbulu, Bursa se ima čime dičiti kada su u pitanju hanovi i bazari. Koza han je živopisno mjesto u srcu povijesne tržnice u koje vrijedi zaviriti čak i ako niste zainteresirani za kupovinu. Sjajno je mjesto za odmor jer je ogromno dvorište prepuno kafića. Stoljećima je to bila lokacija na kojoj se moglo prenoćiti, a ima 95 soba, 50 na gornjim i 45 na donjim katovima. Bajazid je sagradio Koza han u 15. stoljeću, a danas gornji katovi zasljepljuju svilenom odjećom i šalovima. Upravo u Bursi imali smo priliku vidjeti najljepše primjerke šalova od svile. Cijene se kreću od tri do 100 eura, ovisno o kvaliteti izrade i materijala. Ono što je posebno zanimljivo, a riječ je o modi, šetajući Bursom može se uočiti da su ondje posebno zadivljeni vjenčanicama jer salona u kojima ih možete kupiti ima na svakom koraku.

Koza han Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Privatni album

Izlaz iz Koza hana dovest će vas u centralnu trgovačku ulicu Burse, njihovu Kapali Carsi. Velika ulica s vremenom je natkrivena, a ondje možete naći sve i svašta (najviše zlata i dragulja), no trgovci nisu nametljivi niti ima velike gužve. Od sjevernih vrata Koza hana prema istoku se proteže Uzun Carsi, koja je nekoć imala 9000 trgovina, a danas trgovine koje prodaju uglavnom tekstilne proizvode.

Irgandi most - bazar

Vjeruje se da je povijesni most Irgandi, jedini bazarski most Osmanlija, dao izgraditi trgovac Hoca Muslihudin u vrijeme sultana Murata II. 1442. godine. Jedan je od četiri mosta s bazarima u svijetu (uz Ponte Vecchio i Rialto u Italiji te Osam u Bugarskoj). Irgandi je izdržao test vremena - preživio rat, pa čak i potres 1855. godine, ali je obnovljen pa je danas dom brojnih obrtnika i umjetnika koji imaju male simpatične trgovine i galerije s unikatnim primjercima najrazličitijih rukotvorina od keramike i nakita do umjetnosti mramoriranja ili slikanja na vodi ('ebru' na turskom). Riječ je o tehnici nanošenja pigmenata u boji na plitku posudu s uljanom vodom. Može ih se posjetiti i uvjeriti (baš kao što je to imala priliku naša ekipa od nekoliko kolega iz Hrvatske, Mađarske i BiH) kako nastaju očaravajući uzorci koji se zatim prenose na tkaninu ili papir.

Irgandi most - bazar Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Privatni album

Inače, Bursa je puna spa zona za opuštanje, savršenih za predah nakon obilazaka i razgledavanja znamenitosti, a čuvena je i po termalnim vodama, tako da ne smijete propustiti priliku posjetiti jedan od brojnih hamama, nakon čega će vam koža biti poput svile.

Ništa bez Iskender kebaba

Kad razmišljaju o turskoj kuhinji, mnogi prizivaju slike ukusnih ćevapa ili kebaba, na koje je zapadni svijet navikao. Zapravo su vrste kebaba dostupnog u Turskoj bezbrojne i daleko najukusnije. Bursa nudi kulinarske specijalitete koji se ne mogu naći u Istanbulu, kao što je 'sira', sok od crvenog grožđa, a iz nje se primjerice ne odlazi ako se ne proba popularni Iskender kebab. On se jede na poseban način i uz specijalno služenje. Sastoji se od vrlo tanko izrezane govedine (originalni Iskender kebab pravio se od janjetine) koja se slaže i peče na autentičan način, reže posebnim noževima, a služi se na hruskavim kockicama 'pidea' (slično našem somunu), s umakom od rajčice i paprike (između slojeva mesa stavlja se i ovčji loj) te porcijom jogurta. Ono što je neizostavno za autentičan užitak je prelijevanje jela putrom na licu mjesta, ispred vas, za stolom. Danas se u cijeloj Turskoj nalaze restorani s ovim specijalitetom, a izumio ga je Iskender Mehmetoglu krajem 19. stoljeća.

Bursanski specijalitet također su breskve, kad je njihovo vrijeme, te kesteni ('kestane sekeri'), koji okusom podsjećaju na nešto poput naših maruna. Na svakom koraku može se kupiti slatko od njih, kao i ušećereni kesteni, poslastica koje ima samo u Bursi. Oljušteni kesteni zamotaju se u tanke gaze i stave u lonac da prokuhaju, a zatim se zaliju slatkim sirupom.

Ovaj opušten i neobično tih grad zbog svog spoja drevnog šarma i modernog duha neumorno stječe nove obožavatelje. U Bursi se nećete osjećati preplavljeni gužvom na svakom koraku kao u Istanbulu, a ponudit će vam mnoge užitke Turske, kao idealno odredište za vikend-putovanje.

Prilog je nastao zahvaljujući suradnji s Turkish Airlinesom, Kancelarijom za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u Beogradu te Agencijom za promociju i razvoj turizma (TGA).