RECEPT JAMIEJA OLIVERA

Goli kuhar vas uči kako spremiti pečeni amalfijski limun

26.05.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Mnogobrojne emisije, knjige i projekti nakratko su izmorili Jamieja Olivera pa je odlučio pobjeći od svega u Italiju. U kombiju u koji ima ugrađenu specijalnu kuhinju, kuhao je duž cijele Italije

U posljednjoj, šestoj epizodi 26. svibnja u podne na Doma TV, Jamie je posjetio obalu u okolici Amalfija gdje je pripremao pečeni amalfijski limun koji se često jede kao predjelo ili dodatak aperitivu, da potakne rad okusnih pupoljaka na jeziku. Amalfijska obala obiluje limunom i mještani ga se već zasite do kraja ljeta. Ovaj put Jamie je smislio nove načine na koje se limun može iskoristiti.

Recept za pečeni amalfijski limun

2 velika neprskana limuna
1-2 komada mozzarelle od 150 grama, narezana na kriške debele pola centimetra
4 lista bosiljka
2 fileta inćuna
2 zrele rajčice cherry, prepolovljene
sol i svježe mljeveni crni papar
1 sušeni crveni čili (po želji)

Priprema

Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva. Odrezati krajeve limuna, po dužini ih prerezati popola od čega se dobiju četiri komada veličine 2,5 centimetra. Uzeti manji nož, odvojiti meso od kore od čega će se dobiti četiri komada limunove kore. Začiniti mozzarellu i gurnuti je u limunovu koru kako bi upila aromu dok se peče.
Mozzarella se topi za vrijeme pečenja. U Italiji se ispod limuna stavlja list kako bi sve ostalo na mjestu, no može se upotrijebiti i komadić masnog papira. Dakle, staviti papir ili list limuna na dasku i na to položiti limunovu koru. Narezati mozzarellu na manje komade koji će stati unutra. Zatim na to staviti bosiljak, inćun i pola cherry rajčice, a potom prstohvat soli i papra. Po želji dodati i malo sušenog čilija. Na vrh staviti još jedan komad mozzarelle. Sad će kora biti ispunjena. Isto to napraviti i s ostalim komadima kore te potom sve peći u pećnici 10-15 minuta. Izvaditi lim iz pećnice i pustiti da se sve hladi nekoliko minuta. Poslužiti s pečenim kriškama kruščića. Izvaditi mozzarellu iz kore, staviti na je kruh i pokupiti sve sokove.

Napomena: za recept koji će probuditi okusne pupoljke, najbolji su amalfijski limuni, no bit će dobri bilo kakvi neprskani, organski limuni.