PROMIJENJENE NAVIKE

Godišnji odmor može izazvati srčani udar?!

24.06.2013 u 11:55

Bionic
Reading

Smatra se da do problema dolazi zbog gužvi, zagađenog zraka, ekstremnih temperatura, neobične hrane, konzumiranja alkohola i povećanog kretanja te općenito naglog mijenjanja životnih navika

Srčani problemi poput onih za koje se vjeruje da su uzrokovali preranu smrt glumca Jamesa Gandolfinija, jedni su od glavnih uzročnika smrti na godišnjim odmorima. Vrijeme godišnjih odmora koje bi trebalo biti lišeno stresa, zapravo je vrijeme opuštanja pa nitko ne očekuje da će se dogoditi nešto loše.

No stručnjaci upozoravaju da se baš u takvim okolnostima javljaju srčani problemi sa smrtnim posljedicama. Smatra se da do problema dolazi zbog gužvi, zagađenog zraka, ekstremnih temperatura, neobične hrane, konzumiranja alkohola i povećanog kretanja te općenito naglog mijenjanja životnih navika.

Već je jedno istraživanje iz 2003. pokazalo da godišnji odmori znače naglo mijenjanje navika što tijelu i psihi stvara strašan stres. Takva nagla promjena može prouzročiti srčani udar ili druga opasna zdravstvena stanja.

Nizozemsko istraživanje pokazalo je da se srčani udari češće događaju za vrijeme prva dva dana godišnjeg odmora nego kasnije, javlja časopis Live Science. 'Možda se to ljudima ne čini tako, ali i na godišnjim odmorima mi smo samo ranjiva bića kojima se mogu dogoditi loše stvari. Čak se u te dane može javiti i pojačan stres', objasnio je dr. Erik Altman iz bolnice North Shore-Long Island Jewish Southside u New Yorku.