UNICEF i Udruga osoba s invaliditetom SMŽ

Godinu dana svakodnevne podrške djeci s teškoćama i njihovim obiteljima nakon potresa

21.02.2022 u 14:34

Bionic
Reading

– UNICEF i Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije predstavili su rezultate programa podrške djeci s teškoćama u razvoju nakon potresa koji su pogodili ovo područje krajem 2020. godine

Potresi su oštetili prostore Udruge i doveli u pitanje pružanje prijeko potrebnih terapija za djecu s teškoćama i savjetovanja za njihove obitelji. Kroz posljednjih godinu dana UNICEF je s 367.368 kuna podržao nastavak pružanja potrebnih terapija za djecu s teškoćama i podrške njihovim obiteljima te je uvedena i nova usluga – fizioterapija. Najviše je djece iz Siska i Petrinje, a u Malu kuću u Petrinji dolaze i djeca iz Hrvatske Kostajnice, Popovače, Sunje, Martinske Vesi, Gline i Novske. U godinu dana, koliko je trajao program za djecu s teškoćama i njihove obitelji, ostvareno je sljedeće:

  • 2459 termina radne terapije
  • 1336 terapija senzorne integracije
  • 798 termina fizioterapije
  • 4562 individualna savjetovanja s roditeljima i skrbnicima
  • Za djecu je osigurana žurna besplatna procjena Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta.
  • UNICEF je osigurao i uredski kontejner za skladištenje opreme iz prostora u Sisku, koji je stradao u potresu.
  • Očuvano je šest radnih mjesta stručnjaka koji rade s djecom s teškoćama i njihovim obiteljima.

„Kada djeca s teškoćama u razvoju nemaju pristup terapijama, dolazi do regresije, a dotad postignut napredak počinje se urušavati. Zato je od iznimne važnosti bilo osigurati nastavak pružanja terapija i u kriznim okolnostima koje su nastale nakon razornih potresa u ovom kraju. U UNICEF-u vjerujemo da društvo ima obvezu osigurati svakome djetetu uvjete da ostvari svoj puni potencijal, i zato su u našem fokusu uvijek ona najranjivija djeca. Sve što radimo ne bi bilo moguće bez naših donatora – Čuvara djetinjstva, kojima od srca zahvaljujem na podršci koja je omogućila da budemo tu kada je najpotrebnije”, kazala je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku u Petrinji.

„Imala sam priliku upoznati roditelje, djecu i terapeute koji im ovdje pružaju podršku te razgovarati s njima. Zaista sam dirnuta svime. Roditelji i terapeuti objasnili su mi koliko je važno da nema prekida u pružanju terapija. UNICEF je uvijek tu za djecu kojoj je to najpotrebnije, a vrijednost onoga što UNICEF radi osobito je vidljiva u kriznim situacijama u kojima najranjivija djeca ponekad ostanu izvan fokusa. No zato je tu UNICEF koji prepoznaje njihove potrebe i ne dozvoljava da ostanu zaboravljeni”, rekla je Bojana Gregorić Vejzović, ambasadorica UNICEF-a u Hrvatskoj.

„Nakon razornog potresa koji je pogodio našu županiju i prvih trenutaka straha i panike, sve nas je pogodila vijest kako smo u tridesetak sekundi ostali bez prostora u Sisku, u kojem je osamdesetak djece tjedno dolazilo na terapiju koja im je neophodna za rast i razvoj. Osim što bi djeca doživjela ogroman gubitak zbog nemogućnosti terapija, moglo se dogoditi i da tri terapeuta, mlade osobe, u trenu ostanu bez zaposlenja. Za nas je bio neopisiv trenutak radosti kada su nam se javili iz UNICEF-a i rekli da će nam pomoći da prebrodimo najtežu moguću godinu za nas. Njihove riječi veoma su brzo pretvorene u djela, te su naši najmlađi nastavili s neophodnim terapijama. Od srca smo zahvalni UNICEF-u i svim njihovim Čuvarima djetinjstva što su bili uz nas kad nam je bilo najteže”, rekla je Dijana Smajo, predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije.

UNICEF i Udruga osoba s invaliditetom pripremaju i nastavak suradnje kroz pokretanje programa Mala škola za djecu s teškoćama u razvoju vrijednog 376.000 kuna. Sredstva su osigurana zahvaljujući suradnji UNICEF-a iz Hrvatske i Njemačke te glumca Lenna Kudrjawizkog, zvijezde njemačke serije „Der Kroatien-Krimi” čija je radnja smještena u Hrvatskoj. Lenn, koji u seriji glumi policajca Emila Pericu, svake godine provede nekoliko mjeseci u Hrvatskoj snimajući nove nastavke, a u proljeće je s UNICEF-om posjetio Petrinju i Sisak te nakon toga pokrenuo humanitarnu akciju u kojoj je uz pomoć svojih obožavatelja u Njemačkoj prikupio dio potrebnih sredstava, a ostatak potrebnih sredstava osigurao je UNICEF iz Njemačke.