LEGENDARNI DIZAJNER

Giorgio Armani: 'Oduvijek sam se osjećao kao autsajder u modnom sustavu'

07.08.2023 u 18:52

Bionic
Reading

Talijanski dizajner Giorgio Armani desetljećima je na modnoj sceni, a njegove su bezvremenske kreacije sinonim za vrhunsku kvalitetu i odjeću bezvremenskog dizajna stvorenu da traje godinama

Autobiografija Giorgia Armanija pod nazivom Per Amore (u prijevodu 'S ljubavlju') nije tipična autobiografija već filozofska rasprava slavnog kreatora koji je zapravo izumio ono što danas nazivamo 'tihim luksuzom'.

Vremešni kreator koji će ove godine u srpnju proslaviti 89 rođendan posve je netipična pojava u svijetu mode, a kako sam na jednom mjestu u knjizi kaže: 'Oduvijek sam se osjećao kao autsajder u modnom sustavu. Nisam bio posebno zainteresiran za ideju da je radikalna obnova svakih šest mjeseci mjeseci vrijedna'.

Autor 'Per Amore', svojevrsnog manifesta tihoga luksuza, u prvom se redu zalaže za klasične stilove, hand made komade i neutralne tonove

PARIŠKI TJEDAN MODE

Spektakularna Armanijeva revija rijetko će koga ostaviti ravnodušnim

Pogledaj galeriju

Gotovo pet desetljeća, legendarni Talijan koji je napravio revoluciju u modi 1970-ih uvodeći mekana, nestrukturirana odijela za žene i muškarce, bio je modni inovator kojije lansirao bezvremensku siluetu, zalagao se za visokokvalitetnu izradu i promovirao neutralne tonove.

Per Amore je revidirano i ažurirano meko izdanje knjige koju je Armani objavio 2015. kako bi proslavio 40. godišnjicu svoje istoimene modne kuće.

U njoj uspijeva sažeti fascinantne biografske detalje koji bi lako mogli ispuniti cijeli svezak u poglavlje od 51 stranice koje govore o njegovom ranom djetinjstvu u Italiji tijekom Drugog svjetskog rata i njegovoj odluci o napuštanju medicinske škole kako bi postao modni dizajner. Ono što slijedi je 28 kratkih eseja s naslovima poput 'Revolucioniranje' i 'Reinventing Glamour' koji sažimaju Armanijeva razmišljanja o mnogim temama.

VJERAN SVOM STILU

Giorgio Armani predstavio kolekciju u kojoj se tako lako osjećati glamurozno od jutra do mraka

Pogledaj galeriju

Ovo su neka od njegovih razmišljanja:

O buci i tišini

'Jednostavno rečeno, želim najbolje: težim savršenstvu i činim sve što je potrebno da to postignem. Divim se diskreciji, a mrzim egzibicionizam. Privlači me tišina, a volim bitno. Ne volim višak i buku, čak i kada su metaforički'.

O moći potcjenjivanja

'Stvaram svijet težnji u kojem se bogato ne rimuje s neotesanim, zlatnim ili svjetlucavim, već s ublaženim, intimnim, suspendiranim'.

O stvaranju odjeće za žene koje razmišljaju

'Feminizam, tako eksplozivan u godinama kad sam počinjao, bez sumnje je utjecao na moj način razmišljanja o modi. Jako cijenim žene - mislim da znaju kako biti zavodljive bez pribjegavanja egzibicionizmu koji lako sklizne u vulgarnost i ekscese'.

O dizajniranju pravog klasika

'Uklonio sam krutost koja je bila iznutra kako bih tradicionalnoj muškoj jakni dao gipkost kardigana i lakoću košulje, i izumio sam nestrukturiranu jaknu za muškarce i žene. Sada je taj način odijevanja postao klasičan, ili bolje rečeno to je 'klasični Armani. 'Da bi se to postiglo, odobravanje javnosti bilo je presudno: mislim na pravu javnost, koju čine obični muškarci i žene'.

Funkcija praćenja obrasca

'Nikad nisam volio kreativnost zbog nje same, tu eksploziju mašte koja rezultira kreacijama koje nemaju ništa nosivo u sebi. Za mene, čak i najveći polet mašte mora imati smisla. Mora biti prevediv u odjeću ili dodatak koji će žena ili muškarac moći nositi'.

O pronalaženju ljepote u jednostavnosti

'Moj put do nove kreacije počinje sa samo nekoliko crta skiciranih na papiru i završava crtežom koji se sastoji od odabranog broja elemenata kombiniranih na suptilan način. Jednostavno da, ali to je ona vrsta jednostavnosti koja budi snagu. Jednostavnost nikada nije polazište; to je točka dolaska'.

O značenju luksuza

''Luksuzni' je epitet za koji ovih dana ne marim previše. Postao je plošan koncept, ništa više od nekakvog sloja furnira koji zatim proizvode i ideje koji uopće ne zaslužuju biti definirani takvima čine privlačnijim. Luksuz se ne može svesti na formulu. Moj stil života je pozitivan i zdrav; koristi samo najfinije materijale, prožimajući ih elegancijom i sofisticiranošću. To je besprijekorna destilacija vrijednosti koje nas čine ljudima i uzdižu'.

Manje je više

'Idealna garderoba za mene je destilat bezvremenske odjeće koju muškarci i žene svaki put mogu kombinirati na način koji ih u tom trenutku najbolje predstavlja. Lijepe stvari nemaju rok trajanja. Ne postanu odjednom ružne na kraju sezone; naprotiv, s godinama dobivaju ljepotu i osobnost. Cijeli moj rad temelji se na toj ideji, na suptilnoj, rekao bih gotovo milimetarskoj evoluciji klasičnih odjevnih predmeta, modernih no napravljenih da izdrže test vremena'.