TRI NOVE TVORNICE

Geely seli proizvodnju Volva u Kinu

15.09.2010 u 14:10

Bionic
Reading

Kineski automobilski div Geely, koji je prije mjesec dana od Ford Motorsa preuzeo švedskog proizvođača automobila Volvo, planira u Kini sagraditi tri tvornice u kojima će se proizvoditi automobili tog švedskog brenda, prenose mediji u utorak

Gradnjom novih tvornica kapaciteta oko 300.000 vozila godišnje Geely će učvrstiti Volvovu prisutnost na najvećem svjetskom tržištu automobila, izjavio je predsjednik uprave grupacije Zhejiang Geely Holding Group Li Shufu, a prenio list Wall Street Journal.

To će gotovo udvostručiti proizvodnju tvrtke Volvo Cars koja je u 2009. prodala oko 325.000 vozila globalno, 59 posto više nego u godini ranije, od čega tek 24.400 u Kini.

Kinesko je automobilsko tržište od početka ove godine zabilježilo rast od 39 posto.

Geely planira do 2015. dosegnuti ukupnu razinu prodaje automobila Geely i Volvo od dva milijuna vozila godišnje.

Li je naglasio da cilj nije izvlačenje Volva iz poteškoća jer je ta tvrtka već profitabilna. 'Za nas je pravi izazov kako dodatno izgraditi i razviti brend Volvo', kazao je.

'Jedna od ideja predviđa razvoj luksuznijih modela jer postojeća lepeza Volvovih automobila ne doseže sofisticiranost BMW-ove serije 7 ili Mercedesa S klase', kazao je.

Moguće lokacije za gradnju novih tvornica uključuju Šangaj, grad Chengdu u jugozapadnoj pokrajini Sečuan te grad Dagin u pokrajini Heilongjiang na sjeveroistoku zemlje.

U planu je i gradnja odvojenog postrojenja za proizvodnju motora.

Geely je kupio Volvo od američkog automobilskog diva Ford Motorsa početkom kolovoza za 1,8 milijardi dolara.