SVJETSKI KARNEVALI

Gdje je najbolja zabava pod maskama

25.01.2013 u 09:54

Bionic
Reading

Vjerovali ili ne, ali veljača je zahvaljujući velikom broju karnevala diljem svijeta, barem statistički gledano, najveseliji dio godine. Uz raskošne karnevalske povorke maskirane zabave podrazumijevaju veselje uz obilje pića, pjesme i plesa, a sve prije posta i zatišja koji simboliziraju korizmu

Uz najpoznatije svjetske karnevale u Riju i Veneciji, kojima se velikim koracima približava i naša Rijeka svojom spektakularnom povorkom, mnogo je gradova koji se tijekom veljače prepuštaju maskama. Prednost takvih zabava je što su pristupačne i dostupne svima pa osim veselog kostima zahtijevaju tek malo novca i puno dobre volje.

Pogledajte koji se karnevali, uz već spomenute, svrstavaju u vrh svjetskih mjesta za zabavu pod maskama.

Nica

Karneval u Koelnu

U vrijeme karnevala (15. veljače do 6. ožujka) ovaj se miran grad pretvori u mjesto razuzdane zabave, dnevnih i noćnih maškaranih parada i vatrometa, a cvjetne procesije posebnost su koja Nicu u veljači čini najprivlačnijim gradom u Francuskoj. Karneval u Nici spominje se još 1294, a svake godine od 1873. okuplja se 'odbor za zabavu' kako bi organizirao što spektakularniju povorku, čim grotesknije i raskošnije kostime te pravu slavljeničku atmosferu.

Santa Cruz de Tenerife
Karneval u Santa Cruz de Tenerifeu jedan je od najvažnijih na svijetu, a ujedno i razlog zbog kojega je taj grad pobratim Rio de Janeira. Zabava uoči karnevala počinje spektakularnom paradom otvorenja na kojoj tisuće ljudi u raskošnim kostimima plešu dugo u noć. Karneval koji ove godine traje od 6. do 17. veljače dijeli se na službeni i ulični dio. I dok je za sudjelovanje u službenom potrebno imati maskiranu družinu koja se pridružuje povorci više stotina grupa, za ulični je dio dovoljna tek želja za zabavom i plesom u veselom ritmu.

Binche
Maškare u belgijskom Bincheu svake godine, još od 14. stoljeća, preuzmu grad nedjeljom, ponedjeljkom i utorkom prije Pepelnice ili Čiste srijede kojom započinje korizma. Glavni likovi karnevala su klaunovi poznati pod nazivom Gilles. Nose haljine, voštane maske i drvene cipele, a bude ih oko tisuću, u dobi od tri do 60 godina. Status klauna prenosi se s oca na sina, i to samo među izvornim stanovnicima ovog grada. Zadnjeg dana karnevala koji ove godine traje od 10. do 12. veljače Gillesi uz zvuke bubnjeva štapovima po ulicama Binche tjeraju zle duhove i posjetiteljima bacaju naranče.

New Orleans

Maškare u Nici

Mardi Gras je jedan od najpopularnijih američkih festivala koji se održava od sredine 19. stoljeća, a posvećen je raznim kulturama koje nastanjuju New Orleans. Maskenbal se održava dva tjedna uoči Debelog utorka (12. veljače), dana prije Pepelnice koji se na francuskom naziva Mardi Gras. Zbog proslave čiji se korijeni pripisuju francuskim kolonizatorima u grad na obali Mississippija svake godine dođe i do četiri milijuna turista.

Koeln
'Peto godišnje doba' ili 'Ludi dani' naziv je karnevala koji se slavi na ulicama, trgovima i u pivnicama njemačkog grada Koelna. Glavni maskenbalski događaj je karnevalski ponedjeljak Rosenmontag ili Ružin ponedjeljak (11. veljače) kada velika maskirana povorka paradira gradskim ulicama predvođena trijumviratom koji čine princ, seljak i djevojka. Oni plaćaju puno novca za svoje privilegije, što je možda razlog da je koelnski karneval jedan od najvećih uličnih festivala u Europi.

Basel
Najveći karneval u Švicarskoj tradicionalno se održava u Baselu, a ove godine traje od 18. do 21. veljače. Taj stari grad u vrijeme karnevala izgleda kao izokrenuta kutija igračaka, a događaji počinju procesijom tijekom koje po ulicama, uz zvuke bubnjeva i pikola, nose stotine oslikanih svjetiljki. Prema nekim lokalnim povjesničarima bacanje konfeta običaj je nastao u Baselu odakle se kasnije proširio po čitavom svijetu. Iako za tu teoriju nema dokaza, u Baselu se tijekom karnevala može vidjeti mnogo više konfeta nego u drugim gradovima.

Goa
Najveći maskenbal u Indiji ostavština je portugalskih kolonizatora koji su tim gradom vladali više od 500 godina. Karneval traje tri dana i noći (9. do 12. veljače) u kojima legendarni kralj Momo preuzima gradske ulice koje potom preplavi mnoštvo glazbe i boja. Tijekom dana održavaju se velike parade, čiji se sudionici zajedno s glazbenicima i plesačima navečer premještaju na maskirane balove.