OPREZ!

Fruktoza povećava bol u kostima

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 19.11.2010 18:14
  • Objavljeno 19.11.2010 u 14:57
žena, sok

žena, sok

Izvor: Corbis / Autor: Per Winbladh/Corbis

Žene koje redovito konzumiraju pića bogata fruktozom povećavaju si šanse za kroničnom boli u kostima za čak 74 posto, tvrde znanstvenici s Medicinskog fakulteta na Sveučilištu Boston

Najnovije rezultate svojih istraživanja znanstvenici objašnjavaju time da je velika učestalost boli u kostima u posljednjih nekoliko desetljeća povezana s povećanjem bezalkoholnih pića koja sadrže velik postotak fruktoze.

Znanstvenici tvrde: 'Bezalkoholna pića, kao što su zaslađena voda i sok od naranče, mogu povećati koncentracijsku razinu kiseline u mokraći, a samim tim se povećava i rizik od kostobolje.'

Nakon provedenog istraživanja znanstvenici su dokazali da povećana konzumacija šećera i zaslađenih sokova utječe na sve veću pojavu neugodne boli u kostima. Žene koje su najmanje jednom dnevno pile sokove obogaćene fruktozom imale su za čak 74 posto povećan rizik od kostobolje.

Znanstvenici su zaključili kako je sok od naranče direktno povezan s povećanom izloženosti boli u kostima. Žene koje su pile jednu čašu soka od naranče dnevno povećale su rizik pojave kostobolje za 41 posto.

Tvorci ove studije tvrde: 'Ovi podaci su dokaz da fruktoza povećava rizik od pojave kostobolje i upozorava na nužnost smanjenja unosa fruktoze.' Kostobolja je mnogo češća kod muškaraca nego kod žena, a žene su joj sklonije nakon menopauze.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi