NAKON 90 GODINA!

Ford potpuno gasi proizvodnju automobila u Australiji

24.05.2013 u 14:06

Bionic
Reading

Australija svakako spada među rijetke zemlje koje globalna recesija nije značajno zakačila, no s nekoliko godina odmaka na pomolu su korekcije

Jednu od prvih najavio je Ford koji će nakon 90 godina proizvodnje u potpunosti ugasiti svoje pogone u Australiji. Dosad su proizvođači sramežljivo privremeno gasili proizvodnju ili prodavali određene pogone, no ovo je prvi put da jedan globalni igrač u potpunosti izlazi iz sektora.

Naime, Ford je u posljednjih devet desetljeća osim svojih globalnih modela prodavao i isključivo australske modele koji nisu bili nigdje drugdje dostupni, međutim ova grana Plavog ovala iz godine u godinu bilježila je sve lošije rezultate, pa je za održavanje proizvodnje bilo potrebno sve više državne pomoći.

Ford Falcon i Territory su primjerice u minulih 20 godina zabilježili plan prodaje od čak 75 posto, a samo prošle godine kompanija je zabilježila gubitak od 141 milijun australskih dolara!

Američki proizvođač najavio je još jedan redizajn spomenutih modela i njihovu proizvodnju do listopada 2016, nakon čega će u Australiji biti dostupni isključivo globalni modeli poput Fieste i Focusa.

Ovim potezom Ford će ugasiti dvije tvornice i ukupno 1.200 radnih mjesta.